La Fălticeni, producătorii locali de mere au aruncat fructele în câmp
La Fălticeni, producătorii au fost nevoiţi să arunce tone de mere, din cauza faptului că nu există cerere. Marile magazine preferă să aducă fructe din import, în loc să încurajeze producția din țară.
”Oamenii nu vor să le ia nici pe gratis”, spune unul dintre producători.
Drama producătorilor locali de mere din Fălticeni
Ionel Custrin, un producător local din Fălticeni, a cărui familie are o livadă de mere de peste un hectar, se plânge că a fost nevoit să arunce merele pentru că nu le mai voia nimeni. Este vorba despre mere din soiurile golden sau idared ținute în beci, la rece, și care sunt în continuare foarte bune.
”Au stat la beci, dar nu am avut ce face cu ele și le-am aruncat. Nu vrea nimeni să le ia, doar să le ducem noi”, mai spune el.
Din cauza secetei, este de aşteptat ca producția de anul acesta să nu fie una prea bună, iar acest lucru se va întâmpla și anii viitori.
”Cred că în doi-trei ani tăiem livada și lăsăm terenul arabil”, mai declară producătorul.
Nici lanțurile de magazine nu vor să încurajeze micii producători şi să cumpere merele, pentru că producătorii sunt prea mici.
Producători din Iași ce folosesc buburuze pentru eliminarea dăunătorilor
Într-o altă ordine de idei, amintim de inițiativa prezentată în cadrul unei ediții trecute a Cotidianului BZI, în care producătorii locali din Iași, Laura și Antim Nechifor, au povestit cum au găsit o metodă mai ieftină și ecologică pentru eliminarea dăunătorilor. Aceștia folosesc buburuze care se hrănesc cu afide, cei mai periculoși prădători ce pot distruge răsadurile.
Așadar, Laura și Antim Nechifor, doi tineri producători din satul Homița, comuna Cristești, au găsit o metodă ieftină și ecologică prin care elimină dăunătorii. Cei doi producători de legume ecologice din Iași folosesc buburuze. Aceste mici insecte se hrănesc cu afide, cei mai periculoși prădători ce pot distruge toată plantația dacă nu se intervine la timp pentru eliminarea lor. Antim Nechifor a folosit deja buburuzele pe o suprafață de câteva sute de metri pătrați, în solarul său cu răsaduri. Bărbatul spune că a avut norocul să găsească buburuzele într-o tufă, însă acestea pot fi achiziționate și de pe Internet.
”Avem masa cu răsaduri de ardei, vinete, plante aromatice, roșii, castraveți. Pe răsadurile de ardei au apărut primele afide, odată ce temperaturile au crescut. Sunt niște mici insecte care sug seva din ardei și din alte răsaduri. Deja am început să eliberăm prietenele noastre, buburuzele, pe care le-am găsit din fericire într-o tufă, când făceam livrarea de astăzi. Noi am avut baftă să găsim în timpul livrărilor de ieri (n.r. – sâmbătă, 16 aprilie 2022) un gard viu plin de buburuze și am adunat 150-200 de buburuze. Dar se găsesc de cumpărat de la firmele care vând prădători naturali, cum ar fi Koppert, BioBest”, explică Antim Nechifor, producător din Iași, care are aproape un hectar cu legume ecologice.
De altfel, în edițiile precedente ale Cotidianului BZI a fost prezentată și metoda fermierului lipovean Iulian Marcu, ce folosește bondarii pentru polenizarea roșiilor. Fermierul din Iași a plătit 500 de lei pentru bondari pentru polenizare, dar va câștiga cu aproximativ 10.000 de lei mai mult față de cât ar fi putut câștiga dacă nu folosea bondarii.
Cu toate acestea, amintim faptul că la Fălticeni, producătorii locali de mere au fost nevoiți să arunce producţia în câmp.