La Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași se poate dona fără programare, indiferent de grupa sanguină – FOTO
În prezent, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași se acceptă toate grupele de sânge. Din acest motiv, donatorii se pot prezenta indiferent dacă au grupa de sânge A2 pozitiv. Aceasta a fost cea mai recoltată, stocurile erau prea mari, astfel că pentru câteva zile nu s-a mai permis persoanelor cu această grupă să mai doneze
Astfel, donatorii pot să meargă de luni până vineri la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, între orele 7:30-13:30, cu sau fără programare ca să doneze sânge.
„Acceptăm donatori cu toate grupele de sânge. Inclusiv A2 pozitiv”, se arată pe pagina oficială a Centrului de Transfuzie Sanguină din Iași.
Pentru a putea dona sânge, potențialul donator trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Acesta trebuie să aibă vârsta situată între 18 și 60 de ani. În ceea ce privește greutatea, femeile trebuie să cântărească minimum 55 de kilograme, iar bărbații nu mai puțin de 60 de kilograme.
Donatorii trebuie să aibă pulsul situat între 60 și 100 de bătăi pe minut. De asemenea, trebuie să nu fie în evidență cu boli cronice și să nu sufere de alergii severe, alergiile sezoniere, minore, nu sunt criteriu de excludere. Totodată, trebuie să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile. Important de menționat este și faptul că nu pot dona sânge persoanele care și-au făcut tatuaje sau piercing-uri în ultimele 6 luni.
Iată care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească donatorul
Femeile care doresc să doneze sânge trebuie să nu fie în perioada menstruală și nu trebuie să ia anticoncepționale. Un ultim criteriu pe care trebuie să-l îndeplinească donatorii de sânge este să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înainte de a se prezenta la centrul de transfuzii. Unele dintre beneficiile donării includ reînnoirea sângelui, creșterea proprietăților compensatorii ale organismului, care ajută donatorul să se recupereze rapid după donare sau pierderea de sânge.
Nu există un substitut pentru sânge. Acesta nu poate fi fabricat și singura sursă este donarea. Mai mult, elementele celulare din unitatea de sânge, celule roșii și trombocitele sau proteinele din plasma donată, au o valabilitate bine stabilită, astfel încât, dacă unitatea de sânge nu a fost folosită, trebuie înlocuită. Donarea de sânge trebuie să fie un proces continuu.