La ce temperatură se coace cozonacul: Secretul știut de toate gospodinele

de: BZI.ro
12:34, 29 sept. 2021

Cozonacul este, fără doar și poate, desertul preferat al românilor. Pentru a ieși pufos și delicios, trebuie să știi la ce temperatură se coace cozonacul.

Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor și nu numai. De aceea, este bine să știi cum să îl prepari, pentru a nu mai apela la unul gata făcut. Secretul gospodinelor stă chiar în cuptor, astfel că temperatura este esențială în prepararea unui cozonac gustos, care se desface fâșii.

La ce temperatură se coace cozonacul: Informația cunoscută de toate gospodinele

Nimic nu se compară cu mirosul îmbietor de cozonac, care îți inundă simțurile și te face să cedezi, chiar dacă ești la dietă. Însă prepararea lui dă mari bătăi de cap gospodinelor. Important de cunoscut este că temperatura optimă pentru coacerea cozonacului este de 175 – 190 de grade Celsius, timp de o oră. Iată sfatul unui bucătar:

„Dacă aveţi cuptor electric încălziţi-l la 200 de grade, apoi aşteptaţi câteva minune înainte să puneţi cozonacul. La început temperatura nu trebuie să fie mare pentru a nu se arde cozonacul la exterior. Apoi în timpul coacerii temperatura trebuie să rămână la 175 de grade. Dacă aveţi cuptor clasic pe gaz, atunci este bine ca sub tăvile de cozonac să puneţi o tavă cu apă pentru ca produsul să nu se ardă în partea de jos. Cozonacii trebuie făcuţi la foc mic. Foarte important este să nu deschideţi cuptorul cât timp cozonacul este în interior ca să nu se lase. În mod normal un cozonac este gata cam într-o oră“, spune bucătarul, potrivit stiridirecte.ro.

Astfel, cozonacul trebuie copt la foc mic, pentru a fi rumen la suprafață și bine făcut la interior. Secretul îl știa și bunica, chiar dacă nu avea cuptoare performante și nici timp să îl supravegheze mereu.

La ce temperatură se coc cozonacii: Trucuri pentru un cozonac excepțional

Înainte de a pregăti cozonacii, trebuie să te asiguri că ai cel puțin 21 de grade Celsius în bucătărie. Nu deschide niciun geam și nicio ușă.

De asemenea, alege o făină de calitate. Foarte bună este cea specială pentru cozonaci. După aceea, urmează drojdia. Te sfătuim să folosești drojdie uscată, pe care să o dizolvi în apă călduță înainte de a o folosi.
Pentru a obține o culoare perfectă de cozonac , încearcă să găsești ouă de la țărani. În trecut, femeile foloseau și un pic de untură.

După ce ai adunat toate ingredientele, apucă-te de frământat. Acest procedeu ar trebui să dureze cel puțin 40 de minute. La final, cozonacul trebuie să fie lipicios, dar să nu rămână pe mâini. Apoi, urmează dospitul. Aluatul se lasă într-un loc cald, până când observi că și-a dublat volumul.

Totodată, ține cont și de următoarele sfaturi: pune aluatul pe o treime din tavă, pentru a lăsa loc cozonacului să crească și nu deschide cuptorul în primele 25 de minute. Pentru o culoare galbenă, adaugă șofran dizolvat în apă, iar pentru a face o crustă frumoasă, unge cozonacul cu gălbenuș de ou și lapte. Dacă se rumenește prea tare, adaugă deasupra cozonacului o hârtie de copt. Atunci când scoți cozonacul din cuptor, nu îl scoate imediat din tavă. Lasă-l să se răcească, fiindcă în caz contrar se va rupe.