La ce se folosesc fiolele cu vitamina K? Iată care sunt beneficiile lor pentru organism

de: BZI.ro
11:28, 24 apr. 2023

Vitamina K se găsește în multe alimente, dar și sub formă de fiole, pentru a fi mai ușor absorbită de organism. Află, în continuare, care sunt beneficiile formei farmaceutice a vitaminei K și ce persoane ar trebui să stea departe de ea.

Vitamina K este extrem de benefică pentru menținerea sănătății întregului organism. Potrivit specialiștilor, aceasta contribuie la păstrarea, cât mai mult timp, a tinereții, deoarece este considerată un adevărat elixir al acesteia.

Vitamina K este nemaipomenit de folositoare în ceea ce privește întreținerea vaselor sanguine sănătoase. Se pare că această vitamină contribuie la funcționarea unei proteine esențiale în țesutul vascular, care blochează acumularea de calciu în pereții arterelor. Astfel, când în organism se află foarte puțină vitamina K, această proteină nu funcționează în parametri normali și permite acumularea de calciu în pereții arterelor.

La ce se folosește vitamina K sub formă de fiole?

Vitamina K reprezintă un grup de vitamine liposolubile, care ajută la coagularea sângelui, în metabolismul osos, are rol în reglarea nivelului de calciu din sânge și în ținerea la distanță a calcifierii vaselor de sânge (în acest mod, este redus riscul de boli de inimă).

Această vitamină miraculoasă se obține din plante. Este vorba despre vitamina K1, cunoscută și sub numele de filochinona. De asemenea, mai este întâlnită și vitamina K2, menachinona, dar doar în unele alimente de provenienţa animală şi alimente fermentate.

În ceea ce privește fiolele de vitamina K, acestea sunt luate de femei în perioada menstruației, pentru a mișcora fluxul sângerării sau pentru a întârzia venirea acesteia. Fiolele se iau doar la îndrumarea medicului sau farmacistului, fiindcă, în caz contrar, pot influența bunul echilibru al organismului.

Vitamina K reprezintă un grup de vitamine liposolubile, care ajută la coagularea sângelui, în metabolismul osos, în reglarea nivelului de calciu din sânge și în ținerea la distanță a calcifierii vaselor de sânge.

Care este rolul vitaminei K?

Vitamina K este preluată din alimentație sub forma filochinonei, adică vitamina K1. În momentul în care ajunge în instestinul gros, ea este transformată în vitamina K2, care este apoi absorbită în intestinul subțire și stocată în țesutul gras și în ficat.

Rolul vitaminei K este de a produce protrombină, o proteină și un factor important în ceea ce privește coagularea sângelui pentru metabolismul osos. Tocmai din acest motiv, persoanele care iau anticoagulante trebuie să stea departe de alimentele care conțin viamina K, mai ales dacă au primit interdicție din partea medicului de specialitate.

Majoritatea oamenilor nu prezintă deficit de vitamina K. În cazul în care acesta există, durata de coagulare este prelungită, ducând la hemoragii şi sângerări excesive.

Predispuși la avea lipsă de vitamina K sunt sugarii și persoanele care prezintă malabsobție din cauza fibrozei chistice, a sindromului de intestin scurt, a colitei ulceratice sau a bolii celiace.

De regulă, bebelușilor li se administrează injecții cu vitamina K și nu fiole, pentru a-i proteja de hemoragia cerebrală, o problemă care le poate pune viața în pericol.

Predispuși la avea lipsă de vitamina K sunt sugarii și persoanele care prezintă malabsobție din cauza fibrozei chistice, a sindromului de intestin scurt, a colitei ulceratice sau a bolii celiace.