La ce oră este bine să pornești centrala din casă. Trucul care ne ajută să economisim bani la facturi
Mulți români vor să afle la ce oră este bine să pornești centrala din casă. Iarna, facturile la gaze, căldură și curent sunt mult mai mari. Iată trucul care ne ajută să economisim bani la facturi.
La ce oră este bine să pornești centrala din casă
Puțini știu la ce oră este ideal de pornit centrala în casă. Dacă locuința este izolată atunci aceasta va fi eficientă din punct de vedere termic. Experții în încălzirea locuințelor recomandă pornirea centralei seara, cu o oră înainte de culcare. Asta în cazul în care locuința are o izolație foarte bună și nu sunt pierderi de căldură. Înainte de somn, temperatura se scade undeva pe la 18 grade. Aceasta e temperatura ideală pentru somn, iar dimineața se simte destul de bine. Dacă nu vom sta acasă pe timpul zilei, se recomandă scăderea temperaturii la 17 grade. Dacă rămânem în casă, este recomandat să menținem o temperatură constantă, nu mai mult de 21 de grade.
,,Porniți încălzirea cu aproximativ o oră înainte de culcare pentru a crea o atmosferă confortabilă. Reduceți temperatura locuinței la aproximativ 16-18 grade Celsius în timpul nopții pentru a vă ajuta să dormiți mai bine și pentru a reduce consumul de energie.”, a precizat Dave Lines, expert în încălzire.
O altă recomandare pentru a reduce cheltuielile la căldură îi vizează pe cei care au o casă foarte mare. Cine are o locuință cu multe camere nu trebuie să le încălzească pe toate, ci să se limiteze doar la spațiile de care are nevoie.
,,Dacă aveți un contor inteligent sau un tarif de utilizare în funcție de timp, luați în considerare programarea încălzirii pentru a funcționa în timpul orelor de vârf, când prețurile la energie electrică sunt mai mici. În loc să încălziți întreaga casă, concentrați-vă asupra camerelor pe care le utilizați cel mai frecvent. Utilizați termostate de cameră sau supape de radiator pentru a controla temperatura în anumite zone. Profitați la maximum de sursele naturale de căldură, cum ar fi lumina soarelui, acolo unde este posibil. Deschideți perdelele în timpul zilei și permiteți căldurii să intre în casă.”, a mai precizat expertul.
Cum trebuie pregătită locuința pentru iarnă
Iarna se apropie, iar românii sunt preocupați să afle cum pot economisi la facturi în sezonul rece. Există câteva trucuri care îi ajută pe cetățeni să plătească mai puțin la facturi pe timp de iarnă. Un prim pas este să fie curățate caloriferele înainte de a da drumul la căldură.
De asemenea, trebuie făcută aerisirea caloriferelor apoi să fie verificată centrala. Următorul pas este depistarea locurilor din casă pe unde se pierde căldura. Aproximativ 10-20% din căldura dintr-o cameră se pierde prin podea.
Românii care stau la bloc sau la casă și care dețin centrale termice sunt obligați să efectueze verificările tehnice pentru a preveni eventualele defecțiuni. Această verificare se face înainte de venirea iernii și costă aproximativ 500 de lei. Specialistul va verifica toate componentele centralei, inclusiv pompa, încălzirea și schimbătorul de căldură. Cine nu respectă regula nu doar că încalcă legea şi va primi o amendă uriașă, dar îşi poate pune şi viaţa în pericol.
Ceste este că facturile românilor se vor dubla în lunile următoare. În această iarnă, România va fi nevoită să cumpere și mai multă energie la prețuri mai mari, iar asta se va vedea pe facturile cetățenilor. Alegerea momentului potrivit pentru a porni centrala termică, izolarea eficientă a casei și folosirea inteligentă a surselor de căldură sunt esențiale pentru a face economie la facturi pe timp de iarnă.