La ce este bun paracetamolul? Află ce este, pentru ce se utilizează și ce reacții adverse poate provoca acest medicament

de: BZI.ro
15:40, 30 mai 2022

Multe persoane se întreabă la ce este bun paracetamolul. Ei bine, descoperă, în rândurile care urmează, ce este, pentru ce se utilizează și ce reacții adverse poate provoca acest medicament.

Paracetamolul este un derivat de para-aminofenol din clasa anilidelor, cu acțiune analgezică (diminuează durerea) și antipiretică (contribuie la scăderea temperaturii corpului în caz de febră). Medicamentul este recomandat în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate ușoară până la moderată, localizate în diferite zone ale corpului: dureri de cap, dureri de dinți, dureri ale mușchilor sau articulațiilor și dureri menstruale. De asemenea, este indicat și în tratamentul simptomatic al febrei.

În cazul în care medicamentul nu își face efectul în cinci zile pentru durerile articulare, în trei zile în cazul febrei și în două zile în caz de durere în gât sau starea ta se înrăutățește, nu ezita să ceri sfatul unui medic. De precizat este că paracetamolul este indicat numai adulţilor şi adolescenţilor cu vârsta de 12 ani şi peste.

Paracetamolul este un derivat de para-aminofenol din clasa anilidelor, cu acțiune analgezică (diminuează durerea) și antipiretică (contribuie la scăderea temperaturii corpului în caz de febră).

La ce este bun paracetamolul și cum se utilizează?

Paracetamolul este util în caz de răceală și febră, deoarece ajută la ameliorarea simptomelor supărătoare, cum sunt febra, durerile în gât sau durerile musculare. Mai mult decât atât, este necesar repausul la domiciliu, odihna și aportul suficient de lichide. Recuperarea este, de regulă, de 7 zile pentru adolescenți și adulți și de 10-14 zile pentru copii. Dacă simptomele adulților persistă mai mult de 10 zile, este necesar consultul medical pentru a exclude o altă patologie mai severă.

Doza zilnică uzuală recomandată la adulţi este de 1 până la 2 comprimate de 500 mg, doză care se repetă dacă este necesar după 4-6 ore, fără a se depăşi 4 g paracetamol pe zi (adică 8 comprimate), potrivit prospectului. Astfel, doza maximă zilnică de paracetamol nu trebuie să depăşească 4 g, iar doza unică (administrată o dată) maximă este de 1 g (2 comprimate).

În ceea ce îi privește pe adolescenții cu vârsta de 12 ani și peste, cu greutatea cuprinsă între 41 și 50 de kilograme, doza recomandată este de un comprimat administrat o dată, doză care se poate repeta, dacă este necesar, la interval de 4-6 ore, fără a depăşi 6 comprimate pe zi.

În cazul adolescenților cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani şi greutatea peste 50 kg, se recomandă aceleaşi
doze ca şi la adulţi.

Repetarea administrării de paracetamol este permisă în funcție de revenirea simptomelor. Cu toate acestea, recomandat este ca administrarea să fie efectuată după șase ore și în niciun caz la mai puțin de patru ore.

Dacă durerea tratată, în special cea articulară, persistă mai mult de cinci zile, febra durează mai mult de trei zile, iar faringita severă mai multe de două zile și vine însoțită de febră, cefalee, erupţie cutanată tranzitorie, greaţă sau vărsături, tratamentul trebuie întrerupt și urmat de un consult medical.

Paracetamolul este util în caz de răceală și febră, deoarece ajută la ameliorarea simptomelor supărătoare, cum sunt febra, durerile în gât sau durerile musculare.

Ce reacții adverse poate provoca paracetamolul?

Chiar dacă nu apar la toate persoanele, acest medicament poate provoca reacții adverse, de tipul: umflături ale feţei, limbii şi gâtului, dificultăţi la înghiţire, umflături roşii şi mâncărimi ale pielii şi dificultăţi de respiraţie.

Tototdată, mai pot apărea următoarele: trombocitopenie (scăderea numărului plachetelor sanguine), leucopenie (scăderea anormală a numărului celulelor albe), neutropenie (scăderea numărului anumitor tipuri de celulelor albe), diaree, durere abdominală, valori serice crescute ale enzimelor hepatice, şoc anafilactic (reacţie alergică bruscă de mare amploare care implică întregul organism), edem Quincke, reacţie de hipersensibilitate, valori INR scăzute, valori INR crescute, urticarie, eritem (înroşirea pielii), erupţii cutanate trecătoare, tensiune arterială mică (ca simptom al anafilaxiei), pustuloză exantematoasă acută generalizată, necroză epidermică toxică și sindromul Stevens-Johnson (reacţii alergice, inclusiv erupţii cutanate grave, febră şi mărirea ganglionilor limfatici).

Dacă este necesar, paracetamolul poate fi utilizat în timpul sarcinii, însă doar la recomandarea medicului.

Chiar dacă nu apar la toate persoanele, acest medicament poate provoca reacții adverse, de tipul: umflături ale feţei, limbii şi gâtului, dificultăţi la înghiţire, umflături roşii şi mâncărimi ale pielii şi dificultăţi de respiraţie.