La ce distanta se planteaza rasadurile de legume
Cultivarea legumelor din rasaduri poate fi atat o afacere profitabila, cat si o activitate placuta, care sa asigure mai apoi, din recolta, o hrana sanatoasa pentru autoconsum. De felul cum faceti plantarea rasadurilor depinde reusita viitoarelor culturi de legume din gradina sau din solar. O mare importanta o are distanta dintre rasaduri, un aspect care poate influenta buna evolutie a plantelor si, implicit, productia de legume.
Cultura de rosii din rasaduri
Dupa ce obtinem rasadurile, adica la circa 55-60 de zile de la plantarea semintelor, urmeaza mutarea acestora in gradina. Ca regula principala de urmat este faptul ca niciodata nu plantam rasadurile intr-un substrat rece. Pana ce temperatura solului nu a ajuns la plus 9-10 grade nu vom incepem plantarea.
Pentru a afla exact temperatura din sol putem sa folosim un termometru de exterior pe care-l infigem in pamant cam la 10 cm adancime, lasandu-l aproximativ 10 minute. Daca valoarea este sub 8 gradatii, mai asteptam zile mai calde sau recurgem la brazdele incalzite.
Dar ce sa facem, daca, intre timp, rasadurile au crescut prea mult si trebuie musai sa le plantam ca sa nu le pierdem? Atunci recurgem la brazdele incalzite. Cum procedam?
- scoatem stratul fertil de deasupra viitoarei brazde;
- in brazda adancita, cam la 20-25 cm, punem balegar macerat, resturi vegetale menajere, iarba cosita sau buruieni, din cele care deja au rasarit, cenusa;
- acoperim cu pamantul dislocat, fertil;
- acoperim cu o folie inchisa la culoare. Soarele de peste zi isi va face treaba lui de incalzire deasupra, iar „bogatia” de dedesupt, prin descompunere, va produce, la randul ei, caldura (binecunoscutul biogaz).
Plantarea rasadurilor de tomate: se face manual la adancimea este pana la prima frunza adevarata. Dupa plantare, fiecare planta se uda cu 1–2 l apa /planta pe suprafete mici sau pe rigole cu norme de udare de 150 – 200 m³/ha pe suprafete mari. Apoi, udarea se va face la un interval de 9-12 zile dar din abundenta. De ce? Prea multa umiditate duce la doua situatii neplacute: favorizeaza aparitia bolilor micotice (ciupercilor, mai ales a fitoftorei) si la o dezvoltare peste masura a masei verzi in detrimentul mugurilor florali, adica a legarii rodului.
Atentie! La 3-5 zile de la plantarea rasadurilor de rosii se verifica eventualele goluri, plante neprinse, si se completeaza cu rasad de aceeasi varsta cu cel folosit la infiintarea culturii. Distanta de plantare pentru rasadurile de rosii trebuie sa fie de 70-80 de cm intre randuri si 30-40 de cm intre plantute.
Cultura de varza din rasaduri
Plantarea rasadurilor se face cand au varsta de 2 luni si au dezvoltat deja 5-6 frunze adevarate. In cazul unor soiuri timpurii, plantarea se face la inceputul lunii aprilie, la soiurile de vara se face la inceputul lunii mai, si la sfarsitul lui iunie pentru varza de toamna sau pentru varza rosie.
Plantarea rasadurilor de varza: Fasonarea rasadului inainte de plantare consta in scurtarea varfului radacinii si a frunzelor. Terenul se afaneaza bine inainte si se ingrasa cu gunoi de grajd. La plantare, rasadurile se ingroapa pana la nivelul primei frunze.
Atentie! La doua saptamana dupa plantare trebuie sa faceti musuroitul prin adunarea pamantului in jurul plantei pana la nivelul primei frunze.
Plantele se uda dimineata, cand soarele nu este foarte puternic. Se va evita udarea la apusul soarelui, deoarece este bine ca plantele sa nu intre in noapte cu picaturi de apa pe frunze, fapt ce creste riscul de aparitie a unor boli cauzate de fungi.
Distanta de plantare pentru rasadurile de varza este de 70/30 cm la varza timpurie si 70/40 la varza de vara, varza de toamna si varza rosie.
Cultura de ardei din rasaduri
Ardeiul se cultiva bine dupa lucerna, trifoi, mazare, fasole, dar se poate cultiva si dupa radacinoase, bulboase si bostanoase. Pe terenul pe care se vor planta rasadurile de ardei, inca din toamna se administreaza 40-50 t/ha gunoi de grajd, 300 kg/ha superfosfat si 100 kg sulfat de potasiu, iar in primavara alte 150-200 kg/ha azotat de amoniu.
Pregatirea terenului se face inca din toamna, astfel ca, dupa eliberarea terenului de resturi vegetale, se aplica ingrasaminte organice si chimice, apoi se efectueaza aratura de baza la adancimea de 28-30cm. Primavara inainte de plantare se lucreaza terenul cu grapa cu colti reglabili sau cu freza. Plantarea rasadurilor de ardei: Cu 5-6 zile inainte de plantare se erbicideaza terenul cu Dual Gold 960 EC, (1,2 l/ha) si se incorporeaza in sol la 6-8 cm adancime, cu grapa cu colti reglabili.
Varsta rasadurilor de ardei la plantare trebuie sa fie de 60 – 65 de zile. Este important ca, cu cateva zile inainte de plantare, rasadurile sa se caleasca printr-o aerisire mai puternica ziua si noaptea, iar cu cateva ore inainte de scoaterea rasadului este recomandat udarea lui din abundenta.
Plantarea rasadurilor se incepe cand in sol se realizeaza temperaturi de peste 15°C. Distanta de plantare pentru rasadurile de ardei: Rasadurile se planteaza pe strat inaltat, plantandu-se cate doua randuri la o distanta de 70 cm. Intre plante pe rand distantele difera in functie de varietate: la ardeiul gras se lasa pe rand 15-20 cm, la ardeiul gogosar distantele pe rand sunt de 20-25 cm, la ardeiul lung distanta pe rand este de 15 cm, iar la ardeiul iute distanta pe rand este de 10 cm. Cea mai raspandita metoda de plantare este pe doua randuri apropiate la 40-60 cm si doua departate la o distanta de 1 – 1,2 m. Distanta intre plante pe rand trebuie sa fie cuprinsa intre 30-40 cm. Densitatea recomandata pentru plantarea ardeilor in sere sau solarii este de 30.000 – 35.000 plante/ha.
Cultura de vinete din rasaduri
Rasadurile se planteaza dupa 6-8 saptamani de crestere. Este important sa stiti ca vinetele au nevoie de mai multa atentie decat alte legume cand sunt transplantate. Inainte cu 10-14 zile de a planta rasadurile de vinete este indicat sa udati si sa fertilizati pamantul.
Plantarea rasadurilor de vinete: Incepeti procesul de transplantare prin a face mici sapaturi de 15-20 cm adancime la o distanta de aproximativ de 50-60 cm intre plante si 1 metru intre randuri. Daca observati ca solul este uscat, udati-l putin inainte de a planta rasadurile. Pentru udare este indicat sa folositi o stropitoare avand in vedere ca pamantul trebuie sa fie doar umed si nu imbibat cu apa.
Atentie! Vinetele sunt plante care rodesc in perioada verii si nu sunt rezistente la inghet. Daca le plantati primavara devreme, acestea pot fi afectate de temperaturile scazute din timpul noptii. Este indicat ca vinetele sa fie plantate in gradina la jumatatea lui mai – inceputul lui iunie.
Plantarea in gradina a rasadurilor este indicat sa se faca intr-o zona insorita. Vinetele care cresc intr-o zona semi umbrita vor rodi mai putin, iar legumei ii va lua mai mult timp sa se maturizeze. Solul in care sunt plantate trebuie sa fie fertil si bine drenat. Este indicat ca vinetele sa nu fie plantate in acelasi loc in care au mai fost plantate vinete in anul anterior sau alte legume precum rosii, cartofi sau ardei grasi , deoarece toate acestea sunt susceptibile acelorasi boli. Dupa plantare asigurati-va ca vinetele au in permanenta solul umed, mai ales in perioadele secetoase de vara.
Cultura de castraveti din rasaduri
Plantarea rasadurile se face la inceputu lunii mai avand in vedere ca aceasta cultura este foarte sensibila la inghet, la 1 m intre randuri si 0,5 m pe rand. Imediat dupa plantare se uda cultura cu apa calduta. Pana ca vrejii sa acopere terenul se fac 1-2 prasile fara a vatama radacinile. Dupa prasila a doua plantele se musuroiesc. Udarea se face numai la radacina, ferind vrejii de umezeala, deoarece acestia pot putrezi.
O lucrare foarte importanta la castraveti este “ciupitul”, care contribuie la obtinerea unor recolte mari si timpurii. Cand plantele au format 4-5 frunze li se ciupeste (rupe) varful. De la baza plantei vor creste noi lastari, pe care se vor forma mai multe flori femeiesti, acestea producand castraveti. Cand si acesti lastari au format 5-6 frunze, se ciupesc, repetand operatia si la lastarii de ordinul 3.
Ingrasarea suplimentara are o contributie deosebita. Prima ingrasare se face la 10-15 zile de la rasarire, iar a doua la 15-20 zile de la prima.
preluat de pe agrointel