La ce distanță poți să construiești o casă față de cea a vecinului. Legea pe care nu mulți o cunosc

de: BZI.ro
09:15, 16 apr. 2024

Mulți vor să afle la ce distanță poți să construiești o casă față de cea a vecinului. Este important să fii conștient de distanța legală pe care trebuie să o respecți față de proprietatea vecinului tău, deoarece dacă nu este conformă, acest lucru poate atrage sancțiuni și amenzi considerabile. Iată legea pe care nu mulți o cunosc.

La ce distanță poți să construiești o casă față de cea a vecinului

Atunci când vrei să îți construiești casa, este important să ții cont nu doar de propriile dorințe, ci și de legile care reglementează distanța de la hotarul vecinilor. Este important să știi că distanța de la casă la linia de hotar trebuie să fie de minim 60 de centimetri.

„Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic.”, conform art. 612 Cod civil.

Cât despre gard, tu și vecinul trebuie să contribuiți în mod egal la realizarea acestuia. Dacă vecinul nu dorește să contribuie la construirea gardului, atunci îl vei putea construi pe cont propriu cu posibilitatea ulterioară de a-i cere o parte din banii cheltuiți.

„Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligați să contribuie la grănițuire prin reconstituirea hotarului și fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.”, conform art. 560 Cod civil.

O nouă lege pentru cei care stau la curte

Copacii plantați lângă garduri pot deveni sursă de conflicte între vecinii care stau la curte. Aceasta se poate întâmpla atunci când nu sunt îngrijiți corespunzător sau când ramurile lor se extind peste garduri, creând disconfort. De asemenea, pot deveni o problemă dacă ei cauzează daune sau alte neplăceri.

Atunci când apare o astfel de situație, unde crengile copacului vecinului se întind pe proprietatea ta, legislația intervine cu claritate. Conform Codului Civil și Legii Servituții, care reglementează astfel de situații, există următoarele prevederi:

„Art. 608. – Vecinul poate cere că arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată. Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia. Dacă rădăcinile se întind pe pământul sau are drept a le tăia singur. Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie.”, se specifică în lege.

De asemenea, ferestrele cu vedere spre casa vecinilor se numără printre principalele motive de conflict între persoanele care locuiesc la curte. Legea este clară în privința regulilor de construire a caselor și este menționată distanța permisă pentru ridicarea unei construcții față de linia de hotar, minim 60 de cm.

Referitor la fereastra sau deschiderea în zidul comun, legea menționează următoarele:

,,Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor”, potrivit Articolului 6.