La capătul războaielor

de: Denisa Madalina
14:20, 07 ian. 2024

Alegerile din Statele Unite vor avea loc la data de 5 noiembrie a acestui an. Aparent, există suficient timp pentru ca potențialii candidați să-și calibreze discursurile de politică internă și de politică externă. În realitate, lucrurile nu stau așa. Pentru că mecanismul electoral din Statele Unite îi obligă pe candidați ca într-un ritm accelerat, pe parcursul zilelor, săptămânilor și lunilor care urmează, să-și precizeze pozițiile, până în cele mai mici detalii. Și niciodată până acum, acestea nu au fost atât de divergente. Și niciodată până acum, divergențele nu au fost atât de acute în materie de politică externă. Washingtonul joacă electoral pe muchie de cuțit.

Mergând pe această logică, am ajuns, de mai multă vreme, la concluzia că cele două războaie, cel din Ucraina, desfășurat atât în mod direct cât și prin procură, precum și cel din Gaza, în care Statele Unite se căznesc să joace rolul de pompier, vor fi încheiate relativ curând. Atât din motive economice, cât și sub aspectul imaginii pe care Washingtonul este obligat să și-o refacă cât mai rapid, după ce a consimțit la resetarea lumii, împărțind puterea la nivel global cu China.

Este bine să urmărim cu mare atenție discursurile din ultima vreme ale lui Donald Trump. În esență, acesta fiind cel mai bine plasat dintre virtualii candidați republicani, plutind pe creasta unui val electoral, acuză administrația Biden de greșeli care au subminat economia Statelor Unite, iar în plan extern, de războaiele pe care America le-a declanșat sau le-a orchestrat și care, rând pe rând, s-au dovedit a fi dezastruoase. Din cele două perspective, discursul lui Trump este extrem de eficient. Și nu este vorba de un simplu discurs.

Alegerile din Statele Unite sunt, ca mecanism, extrem de diferite de alegerile de alegerile care se desfășoară în Uniunea Europeană, inclusiv în România. Aici, esența discursului politic și a angajamentelor politice poate fi prezentată aproape pe ultima sută de metri înaintea prezidențialelor. Calendarul electoral din Statele Unite nu permite acest lucru. Postez pe CorectNews o analiză în acest sens, care nu-mi aparține. Ea prezintă, cu precizia unui ceasornic, calendarul electoral din Statele Unite. În fiecare zi, practic, din acest an, se

întâmplă lucruri semnificative. Și tot în fiecare zi, candidații, fie că sunt aspiranți democrați, fie că sunt aspiranți republicani, sunt siliți să-și precizeze în detaliu obiectivele politice pe care le urmăresc, astfel încât electoratul să-i poată evalua în cunoștință de cauză.

De la angajamentele asumate, începând chiar în aceste zile, cei doi finaliști nu mai au cum să facă pasul înapoi, cu atât mai mult cu cât scenariile acestora, atât de politică internă, cât mai ales de politică externă, sunt diametral opuse.

Trump are toate șansele să câștige, atâta timp cât americanul de rând este exasperat de starea economică din ce în ce mai precară, care afectează Statele Unite în general, și îl afectează pe el, în special, și pe care, în bună măsură, o atribuie implicării Washingtonului în fel de fel de conflicte externe care măresc gradul de instabilitate și afectează bugetul public. Iar Trump se angajează ferm să pună capăt, de îndată, tuturor războaielor, inclusiv cele economice, în care s-au angajat Statele Unite. Pe de altă parte, nici Biden și nici echipa sa, pe măsură ce se apropie momentul alegerilor, nu mai pot continua să susțină cele două războaie în mod indirect sau direct. S-a ajuns în punctul în care ambele tabere, tabăra democrată și tabăra republicană sunt în situația de a pune frână ambelor războaie. Și vor face acest lucru negreșit. Cum anume? Aceasta este o întrebare cu mai multe necunoscute. Când anume? Cât de curând?