La Cabinetul Antirabic din Iaşi au ajuns, în luna noiembrie, 33 de pacienți din șapte focare de rabie! – EXCLUSIV
În luna noiembrie 2022, pacienții din șapte focare de rabie s-au prezentat la Cabinetul Antirabic din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași pentru a se vaccina. Pe lângă cei responsabili care s-au prezentat la spital pentru profilaxie au existat și pacienți ce, în ciuda recomandărilor primite din partea medicilor, au refuzat vaccinarea
Rabia este o boală infecțioasă virală a mamiferelor, cauzată de virusul rabic, care se găsește în saliva animalelor. Odată contractat virusul, acesta afectează sistemul nervos central (creierul şi măduva spinării), atât la animale, cât şi la oameni. Rabia poate fi letală pentru animal, dar și pentru om, în lipsa tratamentului. Animalele infectate cu acest virus pot răspândi boala prin intermediul salivei.
Pacienții din șapte focare de rabie din Iaşi au ajuns la spital
Până în prezent, pe lângă cazurile de mușcături de câini și pisici, personalul medical de la Cabinetul Antirabic din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași a gestionat pacienții din șapte focare de rabie, mai exact 33 de pacienți.
„Cei mai mulți dintre pacienți au fost responsabili și s-au prezentat de urgență pentru profilaxie. Nu au suferit plăgi mușcate sau zgâriate, însă virusul rabic se găsește în saliva animalelor infectate, astfel că și manipularea acestora este un factor de risc. Pentru fiecare dintre ei, dat fiind faptul că sursa focarului este animalul din mediul silvatic, vulpea, a fost începută profilaxia antirabică cu schema de cinci vaccinuri. Există pacienți care încă ignoră recomandările, deși sunt în situații de risc.
Unii dintre ei au declarat pe propria răspundere că nu doresc să fie vaccinați sau au venit după mai bine de două săptămâni de când au intrat în contact cu animalul confirmat cu rabie și au pus și alte persoane în pericol”, a declarat dr. Florin Roşu.
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, a menționat că gospodarii trebuie să-l informeze în cel mai scurt posibil pe medicul veterinar atunci când sesizează că animalele lor au un comportament ciudat.
„Reamintim necesitatea informării în regim de urgență a medicului veterinar, dacă animalul din bătătură prezintă un comportament neobișnuit, iar, dacă este cazul, se începe ancheta epidemiologică pentru izolarea focarului. De asemenea, este necesară prezentarea la Centrul Antirabic (în județul Iași, Centrul Antirabic este în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași) pentru începerea profilaxiei.
În funcție de specificitatea cazului, personalul medical este cel care stabilește schema de tratament și conduita ce trebuie urmată”, a adăugat dr. Florin Roşu.
Dr. Florin Roșu: „Nu vă jucați cu sănătatea! Rabia este mortală!”
Toți pacienții care s-au adresat Centrului Antirabic din Iaşi au avut o evoluție bună post vaccinare, dat fiind faptul că s-au prezentat la timp la spital.
„Odată contractată boală, perioada de incubație a virusului este de patru până la șase săptămâni, timp în care pacientul poate fi asimptomatic. Pe parcurs apar simptome, precum tuse sau senzația de gât uscat, durere, arsură, mâncărime, febră, durere abdominală, anxietate sau neliniște care se accentuează și poate evolua spre agitație extremă, perioade alternante de comportament normal și comportament bizar sau neobișnuit (anxietate, halucinații, delir), frica de apă (hidrofobie) sau de aer (aerofobie), spasme musculare la nivelul mușchilor feței, gâtului sau diafragmei, urmate de convulsii, paralizia care este adesea singurul simptom, variații mari ale temperaturii corporale, insuficiența cardiacă și respiratorie.
Rabia afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării), iar evoluția este nefavorabilă, fără excepție. Nu vă jucați cu sănătatea! Rabia este mortală”, a precizat, în final, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.
În luna noiembrie 2022, pacienții din șapte focare de rabie s-au prezentat la Cabinetul Antirabic din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași. În luna septembrie 2022, la Cabinetul Antirabic Iaşi s-au prezentat pentru profilaxie doi pacienți, după ce bovina din gospodărie a fost confirmată cu această boală infecțioasă virală.