La Baza 90 Transport Aerian din Otopeni au fost repatriați 140 de soldați români veniți din Afganistan
În noaptea de sâmbătă spre duminică în jurul orei 01.00 la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni a avut loc ceremonia de repatriere a ultimului detaşament romanesc venit din Afganistan, în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi a şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a informat MApN.
Detasamaentul care a aterizat în această dimineaţă 27 iunie 2021, este format din 140 de militari din cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii”, Elementului Naţional de Sprijin (ENS), structuri de poliţie militară şi stat major. La venirea în ţara aceştia au fost sub comanda generalului de brigadă Iulian Daniliuc, acesta fiind reprezentantul naţional al Armatei României în Afganistan.
Cea mai mare parte din cei apromximativ 600 de militari care au executat ultima roatie din Afganistan, în perioada februarie – iunie 2021 şi aparatine Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii” care este dondus de locotenent-colonelul Vasile Mironescu. Aceştia au executat alături de militarii din cadrul ENS şi în cooperare cu forţele Coaliţiei internaţionale, cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane şi cu liderii locali, misiuni specifice de protecţia forţei şi de pregătire a activităţilor de redislocare în ţară a detaşamentelor de militari şi a echipamentelor specifice misiunii.
Repatrierea soldaţilor romani a fost sincornizata cu alte state membre NATO
Aceasta activitatea de repatreiere a fost sincronizata cu altim membri NATO şi împreună cu partenreul strategic SUA, în cadrul operaţiunii „SAFE RETURN AFGHANISTAN 2021” a Comandamentului Forţelor Întrunite, structura din MApN care exercită comanda operaţională a detaşamentelor Armatei României participante la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.
Potrivit oficialilor MApN, din anul 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari romani au fost trimişi în misiunile care s-au desfăşurat în afganistan, aceştia provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forţelor pentru Operaţii Speciale şi structurilor de Informaţii Militare.
Povestirile unor soldaţi care au participat la misiuni în Afganistan
Conform unor militari care au luptat în Afganistan, inamicul era precum un punct aproape invizibil, care se mişcă nervoase undeva pe linia orizontului şi care vor, cu orice preţ, să te omoare. De cele mai multe ori aşa arătau inamicii soldaţilor romani, iar colectivul l-au denumit „teatrul de operaţii Afganistan”. În Afganistan s-au dus în ultimii 19 ani, 32.000 de militari romani care au avut o experienţă comună dar trăită diferit. NATO a decis să oprească activitata până pe 11 septembrie 2021, iar ultimii 600 de militari romani vor urma să revină în perioada imediat următoare.
Militarii romani au trecut prin multe stări în această zonă de război, aceştia au reuşit să adune poveşti despre bucuria misiunilor reuşite, gustul amar al pierderii camarazilor, momente de umor brut, cazon, dar şi clipe de groază precum praful afgan care se ridică din cauza ricoşeurilor gloanţelor, aceştia aseamănă glonutul cu un bondar care are o viteză supersonică. Aceştia au mai spus că timpul pare să se comprime în momentul în care vezi maşinile din faţa ta aruncate în aer.
Aerul Kabulului părea încremenit într-o linişte stranie, în parte datorată frigului nopţii (era deja trecut de 1 noaptea), iar cei 30 de militari romani care au zburat timp de 12 ore resimţeau din plin foamea, aceştia fiind nevoiţi să facă escala la Baku, în Azerbaidjan, pe care bătrânul Hercules al Forţelor Aeriene Române le-a parcurs pe ruta Otopeni Militar – KAIA (Kabul Internaţional Airport).
„Acesta a fost primul meu contact cu praful afgan. Când am ajuns, eram lihniţi de foame, nu ştiam ce să facem”, îşi aminteşte maiorul Ioan Ţarcă, din batalionul 317 de sprijin logistic, prima sa experienţă cu Afganistanul, din toamnă anului 2011.
Cum comunică romanii, canadienii, australiniei şi americanii
A doua zi, soldaţii români au plecat spre Kandahar, unde a urmat o perioadă de acomodare de o săptămână.
„Am făcut un program de pregătire cu militari americani, canadieni, britanici şi australieni. Atunci am luat primul meu contact cu limba engleză, dar engleza aceea de Afganistan. Ei, când am ajuns acolo şi britanicul avea un accent, canadianul avea alt accent, australianul altul, americanul altul, stăteam şi ne uitam la ei ca la maşini străine”. Vorbeau repede, în accentul lor firesc, cu foarte multe acronime. La un moment dat, nu înţelegeam ce spune un britanic şi mi-am permis să întreb un colonel canadian: «Domnule, ce spune ăsta, că nu-l înţeleg?» Se uită la mine: «Nici eu nu am înţeles!”» „A, bun, atunci!”
Şi conversaţiile cu italienii au fost destul de amuzante.
„Ca o fază faină, în ultima mea misiune, în 2020-2021, lucram cu italienii, în Herat, sub comandă italiană”, îşi aminteşte Ţarcă. „Colegii mei s-au nimerit să fie moldoveni din zona Iaşi-Botoşani. Şi zice unul dintre moldoveni: «Acuşi!» Şi au auzit italienii. Şi m-au întrebat ce înseamnă «Acuşi». Încep să le explic: înseamnă «imediat», dar că la noi în Transilvania se foloseşte «mintenaş». La care colegul meu, moldovean îi spune: ştiţi, noi moldovenii suntem un pic mai iuţi. La noi «acuşi» înseamnă «până într-o oră». La ei, la ardeleni înseamnă, «aşa, cam până la trei ore»”.