La 90 de ani, o ieșeancă a devenit o pacoste pentru propria familie care a abandonat-o în spital. Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Fiica a zis că nu are cum să o mai îngrijească, deoarece sperie copiii”

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 14 apr. 2023

O ieșeancă de 90 de ani a ajuns să fie o pacoste pentru propria sa familie. Bătrâna suferă de demență senilă, motiv pentru care fiica sa a decis s-o abandoneze la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași

O bătrână în vârstă de 90 de ani din Iași este de mai multe zile în grija medicilor de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, după ce fiica sa a refuzat s-o mai ia acasă. Din păcate, acesta nu este singurul caz în care aparținătorii îi abandonează pe pacienți în spital. În perioada sărbătorilor, multe persoane îi aduc și îi lasă la spital pe cei vârstnici. Astfel, aparținătorii se pot bucura de sărbători fără nicio grijă.

A devenit o pacoste pentru propria familie și a fost abandonată la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași

Bătrâna suferă de demență senilă, motiv pentru care fiica sa a decis s-o abandoneze la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași

Bătrâna de 90 de ani ce a fost abandonată de familie la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași suferă de demență senilă. Aceasta locuia până acum câteva zile cu fiica sa și cu cei doi nepoți, dar, deoarece avea manifestări de demență senilă și îi speria pe cei doi copii, fiica sa s-a gândit s-o lase în grija medicilor.

„Este vorba de o bătrânică de 90 de ani, care este la noi de mai multe zile. Ea a fost internată pe Clinica Medicină Internă III, dar a fost externată. La externare, i s-a spus familiei că trebuie s-o ducă la psihiatrie, deoarece are nevoie de tratament psihiatric, cum sunt mulți la vârsta asta, suferă de demență senilă. Ea acasă are manifestări de demență senilă, locuiește cu fiica ei și cei doi copii ai fiicei, iar fiica a zis că nu are cum să o mai îngrijească, nu se descurcă cu ea, deoarece bătrânica sperie copiii.

Să se descurce spitalul cu ea. Nu e datoria noastră să ne descurcăm cu ea. Am trimis poliția la ea acasă, să-i explice fiicei că acesta este abandon, cum îți abandonezi copiii, așa îți abandonezi și bătrânii. Am trimis-o pe bătrână și la psihiatrie, dar ni s-a spus că trebuie internată într-un spital paliativ. Fiica sa este depășită de situație. Așteptăm să treacă sărbătorile și o s-o internăm pe Medicină Internă, acolo unde ea a mai fost internată. Are boli legate de vârstă.

O să fim, ca de obicei, în ajutorul pacienților, dar familiile trebuie să înțeleagă că ei trebuie să se ocupe de bătrâni. La noi este spital de urgență, internările sunt limitate, dacă pacientul e în stare bună, după 5-6 zile trebuie externat. La internarea trecută, i-am dat pastile, a fost complet investigată în ceea ce privește medicina internă în luna ianuarie.

Din punctul nostru de vedere, faptul că niște oameni au mai multe boli, sunt neajutorați, nu știu încotro s-o apuce, nu găsesc locuri la paliație, toate acestea se revarsă asupra sistemului de urgență”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șef UPU-SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Sunt familii care îi aduc pe pacienți la spital, pentru că vor să stea liniștiți de sărbători”

Prof. dr. Diana Cimpoeșu a explicat că la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași nu pot fi internați pe perioade lungi persoane care nu au afecțiuni acute

Prof. dr. Diana Cimpoeșu a explicat că la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași nu pot fi internați, pe perioade lungi, persoane care nu au afecțiuni acute. Cu toate acestea, pentru a se bucura în tihnă de sărbători, unii aparținători își abandonează părinții bătrâni în spital.

„Săptămâna aceasta au venit, în general, pacienți gravi. Au venit și cei care au stat acasă în perioada în care drumurile au fost închise din cauza zăpezii. În noaptea cu zăpadă au fost cele mai puține prezentări la urgență, au fost doar 43 de pacienți, sub 50 la sută decât sunt în zilele obișnuite. Evident, toți oamenii care se simțeau rău atunci și care nu au venit la spital vin acum.

Noi suntem obișnuiți că în Săptămâna Mare sunt mai puțini pacienți, dar sunt foarte gravi. Sunt familii care îi aduc pe pacienți la spital, pentru că vor să stea liniștiți de sărbători. Există soluții, unele sunt scumpe, dar cineva le ia pensiile oamenilor ăștia, unele, într-adevăr, sunt foarte mici.

Totuși, bătrânii aceștia vor să-și petreacă sărbătorile în familie, aceasta este bucuria lor cea mai mare, oricât de bolnavi sunt, își doresc să fie cu copiii și cu nepoții, acasă. Număr de paturi libere există, se vor interna, dar noi internăm pacienți acuți”, a mai spus prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu a mai precizat că pacienții care se află în situații similare cu bătrânica de 90 de ani care a devenit o pacoste pentru propria familie și a fost abandonată la Spitalul „Sf. Spiridon” ar trebuie să fie, de fapt, internați în spitalele de îngrijiri paliative, centrele de bătrâni sau centrele medico-sociale.