L-ați văzut vreodată pe acest tânăr din Iași? Vindea legume în piața din CUG la 13 ani, iar acum a preluat afacerea părinților și a dus-o la alt nivel: „Mă trezesc la 4:30 în fiecare dimineață”

de: Raluca Costin
02:00, 08 iul. 2021

Marius Postolache, un tânăr fermier din Iași, muncește cot la cot cu părinții săi o suprafață de 6 hectare cu legume și 10 hectare cu pomi fructiferi. De la vârsta de 13 ani este zi de zi în piață, unde îi ajută pe părinți să vândă produsele. Tânărul a decis să se implice în afacerea demarată de părinți pentru că este una de viitor

Marius Postolache, în vârstă de 21 de ani, este un tânăr din Iași care s-a obișnuit cu munca de la o vârstă fragedă. Avea doar 13 ani când a mers la piață cu părinții săi. Astfel, a învățat ce înseamnă să fii legumicultor, să stai zi de zi la piață, în frig, ploaie, căldură, pentru a vinde marfa, dar și cum se clădește o afacere de succes în acest sector din agricultură. Părinții săi au înființat afacerea cu legume în urmă cu 7 ani, iar de atunci s-au dezvoltat constant.

„Părinții mei au devenit legumicultori în anul 2014 și, ca orice început, a fost greu pentru ei. Au reușit pe parcurs să se dezvolte cu ferma. Eu vreau să continui munca lor pentru că m-am format în acest domeniu de mic copil și cred că este o afacere de viitor. Am început să merg cu ei la piață de la vârsta de 13 ani, deci știu ce înseamnă agricultura, cum să produci legumele, cum să le vinzi. Mi-a plăcut imediat ce am fost prima dată în piață și mi-am dat seama că asta vreau să fac în continuare. Pentru a învăța mai multe despre agricultură, m-am înscris la facultate, la Universitatea de Științele Vieții. Sunt în anul 2 la Facultatea de Horticultură”, susține Marius Postolache, tânărul fermier din comuna Probota.

Marius Postolache este un tânăr din Iași care a preluat afacerea părinților, din domeniul agricol

Deși are 21 de ani, iar tinerii de vârsta lui sunt mai relaxați, Marius are un program milităresc. În fiecare zi se trezește înainte de răsăritul soarelui pentru a pune totul la punct.

„Altfel nu se poate”, spune Marius.

„Programul meu este foarte încărcat. Mă trezesc în fiecare zi la 4:30, fie că e iarnă sau vară. Acum mă duc la câmp, culeg legumele, fructele, le duc la piață. Asta fac în fiecare zi. În cea mai mare parte din zi sunt la câmp sau la piață. Oricum la noi în fermă fiecare are atribuții clare, știm ce trebuie să facem, pentru că altfel totul ar fi dat peste cap. Eu mă ocup de producție, adică sunt în câmp și la piață. Am început să fac și promovare, pentru că altfel nu se poate, totul se promovează acum prin orice metode. Chiar vreau să fac niște filmulețe de prezentare pentru a vedea clienții cum sunt produse legumele în ferma noastră”, povestește Marius Postolache, tânărul care zi de zi este în piața CUG, unde se vând legumele și fructele din ferma de la Probota.

Antreprenorul vinde legumele zi de zi, la Piața CUG, de la vârsta de 13 ani

Tânărul în vârstă de 21 de ani are planuri mari în ceea ce privește dezvoltarea afacerii în care părinții au investit aproximativ 50.000 de euro. Vrea să nu mai depindă de forța de muncă și de aceea încearcă să facă totul mecanizat. De aceea a făcut un proiect european și vrea să îl depună la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în submăsura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”.

„Din punctul meu de vedere, agricultura modernă va trebui mai mult finanțată pentru ca aceasta să se realizeze cât mai mecanizat. Eu vreau să accesez fonduri europene pentru tânărul fermier, de aceea am făcut proiectul și vreau să îl depun să obțin 70.000 de euro. În perioada asta adun documentația și sper că va fi un proiect bun, eligibil la finanțare, ca să pot lua fonduri europene pentru a face procesare. E nevoie de un circuit complet ca să îți poți valorifica produsele”, mai spune Marius Postolache.

Cel mai tânăr fermier din Iași care a obținut fonduri europene pentru instalarea tânărului fermier este Vlăduț Coruț. La vârsta de 18 ani a accesat fonduri nerambursabile în valoare de 40.000 de euro.

Tinerii din Iași care au muncit în străinătate și s-au întors în țară au depus cereri de finanțare pentru investiții în ferme zootehnice și sere cu legume

Termenul de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”, secțiunea diaspora, a expirat pe data de 5 iulie 2021. Ieșenii care au până în 40 de ani au muncit în străinătate și s-au întors în comunele natale, au depus 16 proiecte în perioada ianuarie-iulie. Aceștia vor să devină antreprenori și investesc fonduri europene în ferme zootehnice și sere cu legume. Ieșenii au solicitat fonduri europene nerambursabile în valoare de 50.000 de euro pentru fiecare proiect depus.

Doar jumătate din bugetul total alocat, în valoare de 20 de milioane de euro, în cadrul acestei sesiuni, ar putea fi cheltuit, întrucât tinerii fermieri din toată țara au depus 256 de solicitări în valoare de 10,5 milioane de euro. Dosarele de finanțare sunt verificate de specialiștii din cadrul AFIR, iar dacă vor fi eligibile, adică vor îndeplini toate condițiile pentru a primi banii europeni, sumele vor fi virate în conturile beneficiarilor până la finalul anului 2021.