Kristalina Georgieva, șefa FMI, îndeamnă economiile lumii să facă mai multe eforturi pentru a combate criză economică
Kristalina Georgieva, şefa FMI a lansat un apel public către economiile lumii pentru a combate, mai puternic, impactul economic generat de griza sanitara care este în plină desfăşurare la nivel mondial.
Conform presei internaţionale, directorul general al FMI a cerut Băncii Mondiale să accelereze acordarea de împrumuturi pentru ţările africare care sunt printre cele mai afectate de criză economică mondială.
Kristalina Georgieva, a participat la reuniunea anuale a FMI și Banca Mondială
La reuniunea virtuală dintre FMI și Banca Mondială, Kristalina Georgieva, a vorbit despre eforturile marilor economii mondiale de a combate criza financiară cauzată de epidemia de COVID-19. În cadrul conferinţei, cel mai sensibil moment a fost abordarea, de către oficiali, a problemelor economice cu care se confrunta statele din lume.
Aceasta a afirmat că instituţia pe care o reprezenta îşi va accentua presiunile către marile economii mondiale pentru a le împinge să facă mai mult pentru Africa și nu numai. În altă ordine de idei, şefa FMI a cerut Băncii Mondiale să acorde într-un ritm mai alert împrumuturi către ţările africane, tari care resimt din plin criza financiară.
„Vom continua să exercităm presiuni pentru a face şi mai mult”, a declarat Georgieva, în timpul unui summit online FT Africa.
”Voi implora pentru acordarea şi mai multr subvenţii pentru ţările africane. Banca Mondială are capacitatea de acordare a granturilor. Poate că puteţi face şi mai mult … iar donatorii bilaterali pot face mai mult în această privinţă ”, a spus Georgieva într-o etalare publică neobişnuită a neînţelegerilor dintre cele două mari instituţii financiare internaţionale.
FMI a acordat deja mai multe împrumuturi către statele din Africa
În cursul săptămânii trecute, reprezentanţii FMI au declarat că până la acea dată, statele africane au fost ajutate cu suma de peste 26 de miliarde de dolari. Suma reprezintă un sprijin rapid de la începutul crizei. Conform indicilor economici din regiune, Africa se confrunta cu un deficit de finanţare uriaşe. Până în 2023, Africa va înregistra un deficit de peste 345 de miliarde de dolari.
Pandemia, prăbuşirea preţurilor mărfurilor şi o invazie de lăcuste au afectat în mod deosebit Africa, punând un număr suplimentar de 43 de milioane de oameni în pericol de sărăcie extremă, potrivit estimărilor Băncii Mondiale. Statele africane au raportat peste 1 milion de cazuri de coronavirus şi aproximativ 23.000 de decese.