Klaus Iohannis va primi premiul „Otto cel Mare”

de: Cristian Zavastin
13:16, 12 oct. 2020

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va primi miercuri, 14 octombrie, la Magdeburg, în Germania, premiul „Otto cel Mare” („Kaiser-Otto-Preis 2020”), pentru „onorarea marilor merite în procesul european de unificare”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc la Domul din Magdeburg (Catedrala Sfinților Mauritius și Katharina), loc simbolic, cu semnificație deosebită pentru istoria Europei, care adăpostește de peste 1000 de ani mormântul lui Otto I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman.

În cadrul festivității, discursul Laudatio va fi rostit de către Heiko Maas, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania. La ceremonie vor fi prezenți Reiner Haseloff, Premierul landului Saxonia Anhaltină, Rainer Robra, Ministru de Stat și Șef al Cancelariei de Stat Saxonia Anhaltină, precum și Lutz Trűmper, Primarul general al orașului Magdeburg.

Cui i se acordă premiul „Otto cel Mare”

Premiul „Otto cel Mare” este acordat, o dată la doi ani, personalităților și organizațiilor care au merite deosebite în procesul european de unificare și în promovarea gândirii europene. Distincția a fost acordată pentru prima dată în anul în 2005, cu ocazia aniversării a 1200 de ani de existență a orașului Magdeburg.

Printre personalitățile cărora li s-a decernat până în prezent această distincţie se numără Cancelarul Germaniei Angela Merkel, fostul Preşedinte al Germaniei Richard von Weizsäcker, fostul Președinte al Letoniei Vaira Vīķe-Freiberga, precum și fostul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Federica Mogherini. În anul 2015, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a fost prima instituţie distinsă cu acest premiu.

Klaus Iohannis a primit premiul Charlemagne (Carol cel Mare)

Klaus Iohannis, președintele României, a primit premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020. Juriul i-a acordat această distincție pentru că a fost „un campion de excepție” în promovarea valorilor europene și a cooperării din UE, relatează site-ul emisiunii Tagesschau, de la televiziunea națională germană.

Premiul este acordat anual de către orașul Aachen, din vestul Germaniei, pentru promovarea valorilor europene. Juriul a motivat că președintele român „a condus România cu un mare angajament, de succes, către o politică pro-europeană de stat de drept”, subliniind că această realizare este „unul dintre cele mai mari progrese de integrare din 1989”.

Sursa citată mai spune că Iohannis „consolidează Uniunea Europeană, se angajează să își atingă obiectivele și promovează cooperarea între țările membre”.

De asemenea, în conferinţa de presă în care a fost anunţată decizia, preşedintele comitetului premiului Charlemagne, Jurgen Linden, a afirmat că această distincţie este menită să-l încurajeze pe Klaus Iohannis să continue să conducă ţara sa pe calea europeană.

Iohannis „este un mare luptător pentru justiţie, pentru protejarea minorităţilor şi diversitate culturală, precum şi un important mediator şi constructor de punţi între societăţile europene din Est şi din Vest”, a mai spus Jurgen Linden.

Cine a mai primit premiul Charlemagne

În 2019, premiul a fost acordat secretarului general al ONU, António Guterres, iar în 2018 președintelui francez Emmanuel Macron.

Premiul este acordat din 1950 pentru servicii speciale în unificarea europeană, iar în trecut au mai primit această distincție persoane importante la nivel internațional, precum Angela Merkel, Donald Tusk, Jean Claude Juncker, Papa Francisc, Vaclav Havel, Jean Monnet, Winston Churchill dar și… moneda euro.

Totuşi, de 10 ori, în anii ’60-’70, premiul nu a fost acordat, în lipsa unui candidat suficient de merituos, potrivit organizatorilor.