Klaus Iohannis susține o conferință de presă la Palatul Cotroceni- Live Text/ Video

de: Cristian Zavastin
18:00, 19 aug. 2020

Președintele Klaus Iohannis va susține miercuri, 19 august, începând cu ora 18:00, o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Pe lângă subiectele la zi, cel mai probabil, Klaus Iohannis va face declarații despre reuniunea prin videoconferință a Consiliului European unde liderii UE au discutat despre situația din Belarus.

Update: Conferința de presă a început.

„Am discutat cu liderii europeni în principal despre situația din Belarus. În intervenția mea am subliniat că fraudarea alegerilor, reprimarea protestelor și tratamentul inuman al cetățenilor nu pot fi lăsate fără un răspuns al UE. Am subliniat că este nevoie de investigarea transparentă a abuzurilor. Trebuie luate măsuri suplimentare din partea UE, inclusiv adoptarea de sancțiuni pentru violențe și fraudarea alegerilor.

Este extrem de importantă inițierea unui dialog real între autorități și protestatari. Este singura soluție pentru realizarea unei tranziții pașnice. Trebuie să evaluăm în profunzime relațiile UE – Belarus pentru a identifica cele mai bune măsuri.

Aș vrea să fac o mențiune în legătură cu situația din Mali. Avem, noi, România, 120 de militar, și aș vrea să transmit că aceștia sunt în siguranță în acest moment, în ciuda tensiunilor create de lovitura de stat. Urmărim evoluția evenimentelor cu mare atenție și suntem pregătiți să reacționăm dacă va fi cazul”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat despre moțiunea de cenzură, acesta a răspuns:

„Dați-mi voie prima dată să vă spun că această moțiune de cenzură mi se pare neavenită din motive foarte simple și clare. Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică, nu vii din opoziție să depui moțiune. Asta arată doar că acest partid, care a depus moțiunea, PSD, nu este doar cinic, asta am mai stabilit-o cu legea carantinei, ci și iresponsabil. Nu poți să vii în plină pandemie să dai jos guvernul numai așa, să arăți propilor alegători că mai este acolo.

PSD nu are soluții pentru România, pentru români, ci pentru baronii care suferă, deconectați de resursele publice. Pe lângă asta, există dubii în spațiul public cu privire la constituționalitatea acestui demers. Nu s-a depus niciodată în vacanță parlamentară, în sesiune extraordinară. Specialiștii spun că este discutabil, alții spun că este fezabil. După părerea mea, trebuie discutat, iar moțiunea este neavenită. Ce se întâmplă după moțiune vom discuta, evident, după ce se dezbate, se discută, eventual se votează această moțiune. Un gest politic iresponsabil de uz politic pentru PSD”

Subiectul majorăririi pensiilor și alocațiilor este unul sensibil pentru Guvernul Orban. Iată ce a spus președintele pe acest subiect:

„Nimeni nu și-a dorit această epidemie care, global, s-a dezvoltat în pandemie. Absolut nimeni nu cred că și-a dorit o criză economică în România. Dar, această epidemie a venit și, în consecință, și criza economică. Aici suntem și aceste lucruri trebuie rezolvate. În paralel, evident că toată lumea vrea să câștige mai bine, și guvernanții vor să dea mai mulți bani oamenilor. Dar, nu este posibil să împarți bani care nu există. Este clar că nu se pot mări cheltuielile, esteu n lucru simplu de calculat.

Totuși, am spus de la bun început și mă bucur că, în PNL, sunt politicieni de aceeași părere, că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru epidemie și recesiune. Cu toate că marea majoritate a experțiolor au repetat că nu se pot majora nici pensiile, nici alocațiile, am solicitat guvernului să caute soluții să le majoreze. Și iată, au venit cu majorarea alocațiilor în etape, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși, în ciuda specialiștilor. Nu vorbim de altceva, este o majorare atât cât s-a putut acum. Mai încolo, când își revine economia, se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare”

Cum ar gestiona Klaus Iohannis, în postura de profesor, dacă un elev ar acuza simptome ale infecției cu COVID-19:

„Evident, atunci când un elev acuză simptome, trebuie trimis la medic. În situația unei epidemii, cu atât mai mult. Este, însă, foarte clar, ca să mergem un pic mai departe, că școala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea școlii, toți bucuroși. Nu se vor aduna, dar școala trebuie să înceapă. Este inadmisibil să avem o generație pierdută. Deja se vorbește despre prevenirea generației pandemiei.

Copiii trebuie să meargă la școală. Pentru a face posibil acest lucru, este nevoie de regulamente speciale pentru epidemie, iar la această lucrează ministerele. Proiectele se discută și, într-un timp scurt, vor fi aprobate și făcute publice. Lumea să nu-și imagineze că va fi o carte groasă de reguli. Nu, sunt aceleași, masca, igiena și distanța”

Klaus Iohannis, despre industria HoReCa: „Nu vor fi alte măsuri de relaxare”

„Noi înțelegem foarte bine această preocupare din zona HoReCa și trebuie să admitem că este sectorul cel mai grav lovit. Pentru a venit în sprijinul întreprinzătorilor din zona horeca, guvernul a aprobat deja scheme de ajutor. Însă, trebuie să fim foarte sinceri, este vorba despre sănătatea publică a întregii populații.

În condițiile în care numărul de bolnavi crește în fiecare zi, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile. Până când nu reușim să ajungem la un număr mic de cazuri, deci o descreștere consistentă a epidemiei, nu vor fi alte măsuri de relaxare, dar, în contrapartidă, guvernul va veni cu măsuri de sprijin”

Klaus Iohannis, despre Belarus și o posibilă invazie a Rusiei:

„Nu considerăm că se va întâmpla așa. Este foarte clar că situația din Belarus este îngrijorătoare, pentru toată lumea, dar singurele soluții sunt diplomatice și prin discuții calme și aplicate. Toată lumea a declarat că este inadmisibilă o intervenție din exterior și nu ne așteptăm la așa ceva, din nicio parte”

Klaus Iohannis, mesaj pentru părinții care nu-și verifică copiii:

„În primul rând, nu trebuie să ne formalizăm prea tare, dar, în toți anii în care am fost la catedră, am văzut că părinții sunt preocupați de sănătatea copiilor. Evident, în epidemie părinții vor urmări starea de sănătate a copiilor. Îi încurajez pe toți să-și trimită copiii la școală dacă sunt sănătoși. Este simplu. Nu trebuie să căutăm soluții birocratice, dar fiecare trebuie să-și asume rolul care-i revine”

Președintele a vorbit despre situația de pe litoralul românesc:

„Este vară, după un an foarte greu, iar lumea vrea concediu. Este ușor de înțeles și cred că este bine ca românii să meargă la munte, la mare, oriunde își doresc. Însă, nu este o vară ca oricare altă vară și trebuie măsuri de precauție. Aceleași măsuri simple, care ajută foarte, foarte mult. Am citit un studiu care arată, totuși, că purtarea măștii poate să prevină până la 80% din infecții. Iată o piesă simplă care, cu siguranță, ne ajută foarte mult. Distanțarea este tot la fel de importantă. Deci, recomand românilor să meargă la munte, la mare, oriunde-și doresc, dar să respecte aceste măsuri absolut necesare, pentru a se proteja pe ei și pe ceilalți”

Șeful statului, despre alegeri: „Nu pot să vă spun nici eu, nici premierul, nici ministrul Sănătății, care va fi situația”

„Deocamdată, nu avem niciun motiv să credem că numărul de infectări crește exponențial, dar situația este fluidă și trebuie să urmărim atent evoluția. Din acest motiv, nu pot să vă spun nici eu, nici premierul, nici ministrul Sănătății, care va fi situația. Dar, cu toții sperăm să se reducă numărul de infectări noi zilnice, să avem posibilitatea să declarăm măsuri care fac alegerile sigure. Deci, în condițiile în care lucrurile merg rezonabil mai departe, sunt de părere că se pot organiza alegeri. Încă o dată, nu vor fi nici acestea ca până acum. Se va purta masca, se va sta la distanță, vor fi reguli speciale, dar ușor de respectat”

Klaus Iohannis a vorbit despre racolarea primarilor PSD

„Nu le-am girat, știți și dumneavoastră. M-am exprimat și săptămâna trecută împotriva traseismului politic. Nu am girat acest lucru, nu intenționez să o fac. Sunt împotriva traseismului, iar acei primari care au trecut de la un partid la altul nu trebuie să-mi explice mie de ce au făcut-o, dar fiecare dintre ei va trebui să explice propriului electorat de ce a trecut dintr-o parte în alta. Să mă întrebați corect data viitoare”

Klaus Iohannis a fost intrebat dacă Ludovic Orban va rămâne premier după moțiunea de cenzură. Iată răspunsul acestuia:

„După moțiune rămâne după moțiune”

Jurnaliștii au continuat să îi adreseze întrebări despre traseismul politic. Acesta a răspuns:

„Tocmai am răspuns colegului dumneavoastră, am răspuns și săptămâna trecută la această întrebare, mereu va fi același răspuns. Sunt împotriva traseismului politic, dar eu nu sunt în niciun partid. În consecință, nu pot eu să intervin într-un partid politic pentru a interzice trecerea dintr-un partid într-altul. Eu, Klaus Iohannis, președintele României, sunt împotriva traseismului politic”

Klaus Iohannis, despre majorarea salariilor profesorilor: „Această creștere din toamnă nu mai este posibilă”

„Nu cred că se va boicota începerea anului școlar, dar pot înțelege foarte bine îngrijorările lor. A fost vorba, tot din motive electorale, de niște creșteri salariale anticipante. Însă, prin legea salarizării, trebuiau din 2022, dar s-a vehiculat o anticipare a creșterii lor. Din motive regretabile, care țin de epidemie, bugetul s-a micșorat, nu s-a mărit. Însă, vreau să reamintesc tuturor că acea creștere de la începutul anului s-a realizat.

În acest an, cadrele didactice au primit 8% în plus. Această creștere din toamnă nu mai este posibilă acum și a fost amânată pentru la anul, când suntem convinși că situația va fi mai bună decât în acest an, iar atunci se va putea trece la această creștere. Este regretabil, ca la pensii și alocații, însă banii sunt care sunt. Cu acești bani, guvernul trebuie să opereze, dar iată totuși că au găsit bani și pentru profesori, și pentru pensii, și pentru alocații.

Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile au fost mărite cu 20% de la 1 august a fost respinsă! Klaus Iohannis poate promulga acestă lege de respingere! Dacă legea de respingere a Ordonanței de Urgență este promulgată de președintele Klaus Iohannis, intră în vigoare legea inițială prin care alocațiile au fost dublate.

Proiectul de respingere a trecut cu 166 de voturi «pentru», 63 «împotrivă» iar 29 de deputați s-au abținut. Această lege poate fi contestată la CCR sau retrimisă în Parlament”

Klaus Iohannis susține o conferință de presă la Palatul Cotroceni

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat ieri că vor fi atrase fondurile europene, printr-un plan, negociate în urmă cu câteva săptămâni. Aceste fonduri sunt existențiale pentru a redresa economia țării noastre. În acest moment, Guvernul Orban se mai concentrează pe infrastructură, România având mare nevoie de autostrăzi și căi ferate, a adăugat președintele.

„Am avut astăzi o întâlnire cu Prim-ministrul Orban și câțiva miniștri implicați în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Este planul pe care îl pregătim pentru a atrage fondurile europene negociate acum câteva săptămâni, necesare pentru redresarea economiei.

Guvernul lucrează în prezent la identificarea proiectelor care vor fi incluse în acest program și, foarte important, este în dialog permanent cu Comisia Europeană pentru ca toate proiectele propuse în final să fie eligibile, adică să poată fi finanțate din aceste fonduri.

De partea noastră, este nevoie de o serie destul de lungă de acte normative, care sunt necesare – și aici pregătirile sunt foarte avansate și Guvernul urmează să le adopte – pentru a fi în situația să aplicăm efectiv pentru acești bani”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

UE anunță că nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus

Statele membre ale Uniunii Europene nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko a fost proclamat câştigător, au anunţat miercuri liderii UE, reuniţi într-un summit extraordinar prin videoconferinţă, transmit agenţiile internaţionale de presă.

„Alegerile nu au fost nici corecte, nici libere şi nu au respectat standardele internaţionale. Nu recunoaştem rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferinţe de presă la finalul summitului.

În plus, a afirmat el, UE va adopta sancţiuni împotriva oficialilor responsabili pentru violenţele din timpul protestelor şi pentru fraudă electorală.

„UE va impune în scurt timp sancţiuni asupra unui număr substanţial de indivizi responsabili pentru violenţe, represiune şi fraudă electorală”, a precizat Charles Michel.

Cancelarul german, Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a condamnat, într-o conferinţă de presă de după summit, „violenţa brutală” împotriva protestatarilor din statul est-european.

Aleksandr Lukaşenko se confruntă cu proteste masive în Belarus

Protestele de luni noapte au venit după ce în aceeaşi zi, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a fost huiduit la scena deschisă în timpul vizitei la Uzina de Automobile din capitală. Protestatarii l-au îndemnat pe preşedinte să renunţe la putere şi să elibereze prizonierii politici care sunt încătuşaţi.

Cele mai masive proteste din istoria Belarusului au avut loc duminică,. 16 august 2020, atunci când peste 100.000 de persoane au protestat. Conform presei locale şi internaţionale. manifestării i-au cerut liderului ţării să demisioneze şi să predea puterea liderului opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia. Manifestările au pornit după alegerile prezidenţiale care au avut loc în urmă cu câteva zile. Aleksandr Lukaşenko a câştigat alegerile cu un scor uriaş ceea ce a ridicat suspiciuni de frauda. Protestatarii considera că alegerile s-au fraudat, iar

Președintele Lukașenko, care a condus Belarusul de 26 de ani, s-a confruntat, de asemenea, cu presiuni crescânde din partea altor țări europene.

Duminică, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că UE ar trebui să „continue să se mobilizeze de partea a sute de mii de belaruși care protestează pașnic pentru respectarea drepturilor, libertății și suveranității lor”.