Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă au ajuns la Chișinău. Klaus Iohannis și Maia Sandu, declarație de presă comună- VIDEO
Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă au ajuns la Chișinău. Klaus Iohannis și Maia Sandu, declarație de presă comună- VIDEO

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă au ajuns la Chișinău. Klaus Iohannis și Maia Sandu, declarație de presă comună- VIDEO

16 mart. 2022, 18:14,
în Actualitate

Președintele Klaus Iohannis efectuează, miercuri după-amiază, o vizită în Chișinău, unde are o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. La Chișinău, Iohannis a mers și cu premierul Nicolae Ciucă. Cei doi au fost primiți de omoloagele lor, Maia Sandu, președintele Moldovei, respectiv Natalia Gavrilița, premierul Moldovei.

Cele mai importante informații transmise de președintele Republicii Moldova: 

Mi-ar fi plăcut să ne întâlnim în circumstanțe mai fericite. Republica Moldova și România au în desfășurare proiecte bilaterale ambițioase, avem despre ce să discutăm.

Din păcate, pe 24 februarie, Federația Rusă a pornit un război neprovocat împotriva Ucrainei. Ne-am trezit într-o lume sumbră, incertă. Ceea ce se întâmplă în Ucraina e îngrozitor.

Acțiunile militare au destabilizat întreaga regiune, iar provocările cauzate de acest război pun presiune mare și pe Republica Moldova. Avem nevoie de sprijinul partenerilor și prietenilor noștri pentru a le depăși.

Republica Moldova a condamnat ferm agresiunea militară asupra Urainei.

Țara noastră a oferit ajutor umanitar țării vecine și prietene, primind oamenii săi care fug din calea războiului.

Aproape 340.000 de persoane au trecut frontiera dintre Ucraina și Republica Moldova de la începutul războiului. Aproape 100.000 de refugiați rămân în continuare în țara noastră, femei, copii, vârstnici, speriați și debusolați.

Mii de familii din toate regiunile țării găzuiesc oameni din Ucraina. Acest efort a adus împreună angajații serviciilor de stat, oameni din administrația publică locală, activiști, voluntari, care s-au mobilizat să ajute refugiații.

Primul lot de ajutoare, 17 tone de produse alimentare și de igienă, au ajuns pe 4 martie și a fost distribuit primăriilor care găzduiesc persoane din Ucraina.

Cel de-al doilea lot a ajuns astăzi la Chișinău.

România este din nou alături de noi în vremuri dificile.

Cele mai importante informații transmise de președintele Klaus Iohannis:

Vă mulțumesc pentru primirea de astăzi și pentru discuția foarte consistentă, cordială și cred că și productivă.

Ne-am concentrat în convorbirea de astăzi, cum era de așteptat, asupra consecințelor agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

România și Republica Moldova, ca vecini ai Ucrainei, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face față eficient acestor efecte. De aceea am venit astăzi la Chișinău, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, cu un mesaj puternic: România este alături de Republica Moldova și de toți cetățenii săi, așa cum a fost mereu. Pe noi puteți să contați!

Și pe lângă România, alături de dvs. se află solidar toate statele comunității noastre europene și euro-atlantice. În aceste momente complicate, vreau, întâi de toate, să-mi exprim aprecierea pentru efortul impresionant al doamnei președinte Maia Sandu, al Guvernului, al tuturor autorităților Republicii Moldova, precum și pentru mobilizarea exemplară a societății civile și a cetățenilor în primirea persoanelor care caută refugiu din calea ororilor din Ucraina.

Am convingerea că acest efort al Republicii Moldova va rămâne pentru mult timp imprimat în amintirea colectivă, ca gest de profundă solidaritate și umanitate, caracteristici reprezentative pentru cetățenii Republicii Moldova.

Astăzi, un convoi umanitar cu un total de 55 de tone de produse alimentare și alte produse destinate refugiaților ucraineni din Republica Moldova a sosit aici, la Chișinău.

De asemenea, România a luat măsuri prin organizarea unor cordioare verzi pentru preluarea directă pe cale rutieră și feroviară de refugiați ucraineni din Republica Moldova și transportarea acestora în România, unde, evident, li se dă asistența cuvenită și necesară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`