Klaus Iohannis și-a cerut scuze public după informațiile eronate transmise în conferința de presă

de: Antonia Ceausu
20:15, 06 aug. 2020

Klaus Iohannis și-a cerut astăzi, 6 august 2020, scuze public după ce, în cadrul unei conferințe de presă de ieri a transmis o informație eronată cu privire la la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii de care depinde reînceprea învățământului preuniversitar.

„Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României”, a anunțat Administrația Prezindețială.

Specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) dar și reprezentanții din Ministerul Sănătății sunt cei care au stabilit metoda de calcul. Administrația Prezindețială a menționat că informația nu a fost transmisă corect de către Ministerul Sănătății.

„Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate.

Șeful statului a anunțat că noul an școlar va începe pe 14 septembrie 2020:

„Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv la școală”

”Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul şi mai mulţi miniştrii şi secretari de stat. Tema discuţiei a fost începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice în vreme de pandemia. S-au luat câteva decizii şi vă voi comunica datele cele mai importante pe care le avem acum şi deciziile luate, urmând să fie detaliate săptămânile care urmează. Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar”, a spus Klaus Iohannis.

În cadrul unei conferințe de presă susținută ieri, 5 august, Klaus Iohannis a vorbit despre noul an școlar

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că anul școlar va începe pe data de 14 septembrie 2020. În contextul pandemiei de coronavirus, activitatea de zi cu zi a suferit schimbări majore. Elevii și-au petrecut ultimele săptămâni din anul școlar participând la cursurile on-line. Deși speranțele că totul va intra în normal au fost spulberate în ultima perioadă de informațiile nesigure transmise de Guvernul Orban, se pare că, totuși, elevi vor reveni în băncile unităților de învățământ. Iată în ce condiții se va întâmpla acest lucru.

„Pe 14 septembrie începe noul an școlar pre-universitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv fizic la școală”, a declarat Klaus Iohannis.

Vor exista trei șcenarii și fiecare unitate de învățământ va decide după care dintre acestea va funcționa. Se va ține cont de situația concretă din localitate sau chiar din școală.

„Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul, mai mulți miniștri și secretari de stat. Am discutat despre situația învățământului și măsurile specifice în vremuri de pandemie. Am tras câteva concluzii și s-au luat decizii. În săptămânile care urmează toate vor fi detaliate. Important pentru elevi, pentru părinți, pentru societate: pe 14 septmebrie începe nul an școlar preuniversitar. Vor merge majoritatea fizic la școală”, a declarat președintele.

Care sunt cele trei șcenarii

  1. scenariul verde: mai puțin de o persoană detectată cu COVID în ultimele 14 zile
  2. scenariul galben: între 1-3 persoane detectate zilnic în zonă cu COVID
  3. al treilea scenariu, cel roșu: mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă

„Scenariile descriu ce se întâmplă în școală. Felul în care va funcționa fiecare unitate va fi decis local pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia pe ce scenariu se merge: scenariul verde – se țin cursuri normale, scenariul roșu – cursuri online, scenariul galben – parte din cursuri la școală, o parte online”, a adăugat Klaus Iohannis.