Klaus Iohannis, după şedinţa pe tema Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă: „Comparația cu trimestrul doi arată că economia își revine!“ – LIVE TEXT / UPDATE
Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă vineri, de la ora 11.00, la o şedinţă pe tema Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă. La întâlnire participă premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Florin Cîţu şi ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş La finalul lunii octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a stabilit împreună cu Guvernul 12 direcţii prioritare pentru care România va încerca să obţină bani europeni prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă.
UPDATE: Președintele României, Klaus Iohannis, susține că măsurile luate în luna octombrie au dus la un platou al nivelului zilnic de infectări și că pentru reducerea acestui număr au fost impuse de luni, 9 noiembrie, alte măsuri. Efectele acestora urmează să se vadă în aproximativ două-trei săptămâni.
„Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile. De luni, 9 noiembrie, este în vigoare un nou set de măsuri de prevenire a infectării cu noul coronavirus. La mijlocul lui octombrie, guvernul prelungise starea de alertă. Iată că avem un impact al acelui set de măsuri: de două săptămână avem o plafonare a numărului de infectări noi. este o veste bună! Măsurile au efect! Trebuie să avem răbdare. Trebuie să spunem că plafonarea la 10.000 de cazuri zilnic este prea mult.
De aceea a fost nevoie de un nou set de măsuri. Vă cer respectarea măsurilor și răbdare. va trebui să așteptăm două-trei săptămâni până când vom vedea scăderea sau limitarea numărului de infectări, a cazurilor grave și a deceselor. Respectați noul set de măsuri!“, a spus Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a menționat că măsurile economice luate de guvernul liberal a dus la o creștere a PIB-ului în trimestrul al treilea comparativ cu cel de-al doilea trimestru al anului 2020.
„Avem date noi despre trimestrul trei și, chiar dacă suntem într-o criză economică, economia a performat mai puțin bine față de anii anteriori. Comparația cu trimestrul doi arată că economia își revine! Asta arată că măsurile luate în plan economic au fost corecte. Am avut o discuție cu premierul și cu miniștrii de resort pentru Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă și vom avea peste 30 de miliarde de euro pentru acest proiect.
Este o măsură foarte largă ce se referă la reforme în mai multe sectoare ce trebuie modernizate și redresate. Sunt convins că vom reuși să aducem economia la un nivel pe acre ni-l dorim cu toții și să avem o creștere economică în 2021 și în următorii ani și acest lucru să se vadă și în buzunarul oamenilor“, a mai precizat Klaus Iohannis.
Știrea inițială
Cele 12 direcţii prioritare stabilite de către Guvern şi Controceni sunt: Sănătate, Educaţie, Digitalizare şi securitate cibernetică, Transport durabil, Combaterea schimbărilor climatice, Protecţia mediului, Energie Eficienţă energetică, Mobilitate urbană, Mediu de afaceri şi antreprenoriat, Cercetare-inovare, Creşterea capacităţii de rezilienţă în condiţii de criză în domeniul sanitar şi alimentar.
Preşedintele a precizat că aceste domenii sunt grupate pe 3 piloni principali ai Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă, şi anume: I – Tranziţia Verde şi combaterea schimbărilor climatice; II – Serviciile Publice, dezvoltarea urbană şi valorificarea patrimoniului şi, nu în ultimul rând, III – Competitivitate economică şi rezilienţă.