Klaus Iohannis: „Pentru România este important să folosim gazul natural, cel din Marea Neagră”
Klaus Iohannis, președintele României, se află la Bruxelles, unde are loc o dezbatere în privința viziunii Europei, despre schimbările climatice. Pe fondul acestor dezbateri, președintele României a declarat că este necesar ca țara noastră să utilizeze gazele naturale, cu precădere cele din Marea Neagră.
„Astăzi vom discuta în profunzime cum vedem schimbările climatice. Suntem dispuși să acceptăm ținte ambițioase, dar nu necondiționat. Este important să putem gestiona tranziția. Asta înseamnă să putem să ne alegem mixul energetic să putem să vedem cum ne facem tranziția. Pentru România este important să folosim gazul natural, cel din Marea Neagră. Sunt dispus să discutăm ținte climatice ambițioase, deoarece sunt importante”, a spus Klaus Iohannis în cadrul unei alocuțiuni.
În luna iulie a acestui an, Turcia a făcut o descoperire uluitoare în Marea Neagră: a găsit gaze naturale.
Turcia a descoperit gaze naturale în Marea Naegră
Până în acest moment, nu se știe cu certitudine care este mărimea şi adâncimea la care au fost descoperite resursele energetice în Marea Neagră. Totodată, nu se cunoaște nici dacă este fezabilă extracţia acestor resurse.
La data descoperirii acestor resurse, ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a făcut un anunț în care a menționat că nava turcească de foraj Fatih a început forajele exploratorii în perimetrul Tuna-1 din Marea Neagră.
„Vom căuta în fiecare metru pătrat din apele noastre teritoriale pentru independenţa energetică a Turciei. Dacă există ceva, cu siguranţă vom găsi”, a spus faith Donmez.
Perimetrul Tuna-1 este amplasat la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei. Atât România cât şi Bulgaria produc de mai mulţi ani petrol şi gaze naturale la perimetre din Marea Neagră.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Sectorul energetic mondial îşi va îndrepta atenţia spre Marea Neagră
După ce turcii și-au declarat descoperirea, Virgil Popescu a afirmat la deschiderea conferinței online FOREN 2020:
„În România, când vorbim de energie, vorbim de securitate energetică, adică petrol, gaze şi electricitate. Dacă vorbim de petrol, lucrurile sunt simple, avem rezerve onshore, oricine poate cumpăra petrol cu vaporul, pe mare. Dar, când vorbim de gaze, lucrurile sunt mai complicate, vorbim de geopolitică”, a declarat Virgil Popescu.
Ministrul Energiei a menționat că România deține rezerve onshore de gaze şi a descoperit recent noi zăcăminte în Marea Neagră.
„Suntem foarte bucuroşi că prietenii noştri turci au descoperit gaze în Marea Neagră, la fel şi bulgarii şi suntem mândri că suntem în regiunea Mării Negre, iar Marea Neagră oferă noi resurse de gaze. Atenţia lumii energetice, a sectorului energetic se va îndrepta spre Marea Neagră”, a menționat Virgil Popescu la deschiderea conferinţei online FOREN 2020.
Virgil Popescu: „Trebuie să producem electricitate din surse regenerabile“
Ministrul a adus în discuție potenţialul României în sectorul offshore eolian.
„Trebuie să producem electricitate din surse regenerabile, iar în Marea Neagră avem, pe lângă gaze, şi potenţial offshore de vânt. O direcţie a noastră este să construim parcuri eoliene offshore, precum cele care există deja în Marea Nordului”, a zis Virgil Popescu.
Ministrul Energiei crede că România are nevoie de o redimensionare a producţiei de energie.
„În ceea ce priveşte electricitatea, în contextul Green Deal, trebuie să ne redimensionăm producţia de energie. Avem un mix bun, dar 25% e pe cărbune, trebuie să găsim combustibil de tranziţie. Gazul este cel mai potrivit combustibil pentru tranziţie”, a menționat Virgil Popescu.