Klaus Iohannis oferă România pe tavă pentru experimente nucleare. Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară SUA: Sunt prea scumpe și riscante
Este de noaptea minții cum un președinte al țării, în speță, Klaus Iohannis, ia decizii fără să treacă prin votul Parlamentului sau să lanseze o discuție publică, așa cum cere Constituția Româniai. Mini centralele nucleare vor fi instalate în România, la costuri uriașe și în premieră mondială.
Nimeni nu răspunde dacă se va produce un dezastru de proporții, pe români nu i-a întrebat nimeni dacă sunt de acord. Este o tehnologie scumpă și neproductivă. O tehnologie care poate produce adevărate tragedii. Desigur, nu putem spune că o să le producă, dar putem spune că ar putea. Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară SUA (IEEA) susține că reactoarele sunt prea scumpe și prea riscante.
Klaus Iohannis oferă România pe tavă pentru experimente nucleare
Așadar, este vorba despre cele patru mini centrale care vor fi amplasate în Dâmbovița și care sunt experimentale. Nicio țară din Europa, în afară de România, nu a acceptat amplasarea unor astfel de experimente nucleare. De ce a acceptat România?
În urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis saluta decizia celor de la G7 pentru acordarea a câtorva miliarde de dolari pentru construirea mini reactoarelor nucleare:
” Președintele României, Klaus Iohannis: Salut anunțul făcut astăzi de Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la Summitul G7, cu privire la sprijinul SUA 🇺🇸 și Japoniei 🇯🇵, al partenerilor Coreea de Sud 🇰🇷 și Emiratele Arabe Unite 🇦🇪 de până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) din România, precum și Scrisorile de interes din partea UŞ EXIM and U.S. Internaţional Development Finance Corporation pentru un sprijin suplimentar de până la 4 miliarde de dolari pentru implementarea proiectului. Aceste inițiative reprezintă un sprijin esențial pentru obiectivul României🇷🇴 de a se situa în prima linie a dezvoltării infrastructurii revoluționare a energiei nucleare. Implementarea proiectului 🇷🇴 SMR în parteneriat cu SUA 🇺🇸 va permite producția de energie curată și va spori securitatea energetică.” se arată în postarea publicată pe o rețea de socializare.
În traducere, România va împrumuta 4 miliarde de dolari din exteriorul țării pentru a construi, pe un teren care nu mai aparține statului român (Amplasamentul de la Doicești nu aparține statului român! A fost vândut de către statul român și aparține acum unei firme private, Nova Power Gas.), cu o firmă care nu are vreo experiență în acest domeniu.
Un parlamentar român explică toată situația
Într-o interpelare din Parlamentul României, Anamaria Gavrilă atrage atenția asupra unor probleme de ordin al siguranței, dar și de o posibilă corupție la nivel înalt.
” România este singura țară din Europa care a acceptat amplasarea pe teritoriul său a minireactoarelor nucleare. Proiectul de design, adică desenul pe calculator al companiei americane a fost certificat în SUA, în ianuarie 2023, cu nu mai puțin de 17 derogări de la reguli. Nu există încă un prototip contruit pentru aceste mini-reactoare. Ni se spune că România, adică românii, vor fi împrumutați de către băncile americane cu, pentru început, 4 miliarde de dolari pentru ca să plătim pentru aceste mini-reactoare tot acestor firme americane și să fim țară de test pentru ele. Domnule Iohannis, şi domnule prim-minitru Ciucă, vă rog să ne răspundeți la următoarele întrebări:
De ce s-a ales Doiceștiul pentru amplasamentul acestor mini-reactoare nucleare.
Unde este studiul de fezabilitate pentru alegerea acestui amplasament.
Amplasamentul de la Doicești nu aparține statului român! A fost vândut de către statul român și aparține acum unei firme private, Nova Power Gas. Cum se poate că o investiție de peste 9 miliarde de dolari să fie amplasată pe proprietate privată? Cum a ajuns Nova Power Gas să dețină 50% din acțiunile RoPower, compania Nuclear Electrică. Nova Power Gas va contribui cu 50% din costurile de investiții pentru aceste mini-reactoare?” a explicat parlamentarul.
Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară SUA: Construcția reactoarelor sunt riscante
Interesant este faptul că pe site-ul Institutului pentru Economie Energetică și Analiză financiară SUA se arată că reactoarele sunt ”prea târzii, prea scumpe, prea riscante și prea incerte”
Un mic reactor modular (SMR) pe care NuScale l-a dezvoltat de la începutul secolului este „prea târziu, prea scump, prea riscant și prea incert”, potrivit unei analize a proiectului realizată de către Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară. Având în vedere că costurile surselor regenerabile disponibile scad rapid și că SMR nu ar genera energie electrică înainte de 2029, proiectul ar trebui abandonat, a declarat David Schlissel, director de analiză a resurselor IEEFA și autorul raportului. se arată pe site.+
Așadar, cine plătește pentru aceste decizii de noaptea minții? Pentru aceste decizii luate în mod nedemocratic și cu flagranta încălcare a legii? De ce Procuratura Generală nu ia măsuri și nu anchetează aceste fapte? De ce procurorii nu au interes în a deschide dosare penale pentru prejudicii de miliarde de dolari aduse statului român? La un momendat, atât procurorii care nu-și fac treaba cât și cei responsabili pentru asemenea acțiuni, vor plăti în fața legii.