Klaus Iohannis, la Kiev: Partenerii noștri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung
Președintele Klaus Iohannis, a susținut astăzi, 16 iunie, o conferință de presă comună cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, Cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, și Președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Italiene, Mario Draghi, la finalul vizitei efectuate la Kiev.
Acesta a afirmat că Europa se află într-un „punct de cotitură” și a pledat pentru acordarea statutului de candidat la aderare Ucrainei, Moldovei și Georgiei.
„Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei. Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice și vizionare. Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune”, a spus șeful statului.
Klaus Iohannis a subliniat implicarea activă a României în criza cerealelor
Președintele Iohannis a transmis că autoritățile române depun eforturi pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a ușura tranzitul prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile dunărene.
„De la începutul invaziei rusești, Portul Constanța a asigurat tranzitul a peste un milion de tone de cereale din Ucraina. De asemenea, depunem eforturi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, precum și pentru reabilitarea liniilor de cale ferată cu ecartament larg de pe teritoriul României.
În plus, România face apel pentru implicarea tuturor actorilor relevanți, pentru convenirea unei „coaliții de state” care să sprijine efortul internațional de creare a unor „coridoare albastre” pentru transportul maritim, în siguranță, prin Marea Neagră”, a menționat șeful statului.
Președintele a vorbit și despre crearea unor coridoare de siguranță
Klaus Iohannis a subliniat că „nu mai avem timp pentru ezitări”: „Partenerii noștri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-și construi reziliența și a face față unei game largi de provocări simultane, fie convenționale, fie hibride”.
Președintele a precizat că România face apel pentru „implicarea tuturor actorilor relevanți, pentru convenirea unei coaliții de state care să sprijine efortul internațional de creare a unor „coridoare albastre” pentru transportul maritim, în siguranță, prin Marea Neagră”, a cerealelor ucrainene.
„Domnule Președinte Zelenski, dragi prieteni, ne aflăm aici împreună pentru că știm că este de datoria noastră să acționăm. Este responsabilitatea noastră să menținem acest avânt și să ne ajutăm prietenii ucraineni să-și făurească un nou viitor”, a mai spus acesta.