Klaus Iohannis, după ședința CSAT: „NATO aduce noi trupe în România” – VIDEO

de: Bujor Elena Nicoleta
15:15, 01 mart. 2022

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut declarații de presă după ședința Consiliului Superior de Apărare a Țării. Pe ordinea de zi s-au aflat situația din Ucraina și gestionarea fluxul de migranți din Ucraina.

„Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un conflict militar fără sens început în urmă cu câteva zile. Indiferent de deznodământul luptei, exită deja un învingător, poporul ucrainian,a cărui curaj de luptă inspiră. Agresiunea NATO a mobilizat lumea și a arătat capacitatea NATO de a acționa ferm într-un climat de tensiune care afectează la nivel global. Apartenența UE și NATO dublată de parteneriatul cu SUA reprezintă cel mai mare câștig al nostru din ultimii 30 de ani. România acționează pentru a oferi sprijin refugiaților care vin în țara noastră. Astăzi am decis în CSAT să intensificăm demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare pe flancul estic și dotarea cu tehnică militară”, a declarat Iohannis.

România devine hub internațional pentru sprijinirea Ucrainei

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că România devine un hub internațional în eforturile Occidentului pentru a sprijini criza umanitară din Ucraina. De asemenea, a mai spus președintele român, țara noastră o să sprijine și Republica Moldova, care se confruntă cu refugiați.

„E nevoie de sprijin pentru Moldova, care se confruntă cu refuguați. Am decis o serie de măsuri de sprijin. Pentru Sprijinirea Ucrainei am decis deschiderea unei facitlități logistice, un hub, care să permită sprijinul ajutoarelor internaționale către ucraineni.  Totodată sprijinirea refugiaților e o altă prioritate”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis: „Se impune ca România să aloce pentru apărare un procent mai mare din PIB”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, după ședința CSAT pe tema invadării Ucrainei, că România are nevoie să urmărească două obiective strategice: independența energetică și o finanțare mai mare a armatei.

„Consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice. În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%”, a spus șeful statului

„În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile”, a adăugat el.

Șeful statului a precizat că este nevoie de decizii politice în acest sens.

„Pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente.