Klaus Iohannis, despre Holocaustul care a lăsat cel mai negru bilanț din istorie: „Pericolul urii reînnoite încă pândește perfid”
Președintele Klaus Iohannis precizează faptul că Holocaustul a lăsat cel mai negru bilanț din istorie și a deschis o rană care nu se va vindeca niciodată, iar statul roman are partea sa de vină teribilă, în momentul în care şi-a asasinat proprii cetățeni evrei și rromi.
Mesajul a fost transmis de şeful statului miercuri, 27 ianuarie 2021, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Holocaustul – Bilanţ negru în istoria României
De asemenea, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a reafirmat „angajamentul de a le onora memoria și de a nu uita”, mai ales că,precizează şeful statului, în societate sunt tendințe în creștere de radicalizare și antagonizare.
Primul om în stat mai precizează că, în ultimele decenii, statul roman a dezvoltat o serie de politici și instrumente vitale pentru a câștiga această luptă.
„Pe 27 ianuarie 1945, puținii supraviețuitori ai Holocaustului trăiau miracolul eliberării din iadul lagărelor de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Pentru alte aproximativ 6 milioane de copii, bătrâni, femei și bărbați, din nefericire, acest moment nu a mai venit. Holocaustul a lăsat cel mai negru bilanț din istorie și a deschis o rană care nu se va vindeca niciodată.
Încărcați de povară grea că și România are partea sa de responsabilitate pentru vina teribilă de a-și fi asasinat proprii cetățeni evrei și romi, aducem astăzi un pios omagiu tuturor celor care au pierit cunoscând infernul pe pământ, alimentat de ură, dar și puținilor supraviețuitori care, cu neclintită verticalitate în fața morții, motivați de speranța în ziua eliberării, au reușit să rămână în viață ca să transmită lecțiile dureroase din lagărele de concentrare”, a precizat Klaus Iohannis, miercuri.
Klaus Iohannis: „Avem angajamentul de a le onora memoria și de a nu uita”
Șeful statului reafirmă angajamentul de a le onora memoria victimelor Holocaustului și de nu-i uita. Reamintirea celor ce și-au pierdut viața nu numai că aduce durere, dar ne învață să ne ferim de capcanele inerente generate de ștergea memoriei. Generațiile ce vor urma trebuie să înțeleagă și să cunoască adevărul. Astfel, nu se va cultiva dezinteresul de cunoașterea exactă a faptelor istorice.
„Cu acest prilej, reafirmăm angajamentul de a le onora memoria și de a nu uita. Amintirea tuturor celor cărora li s-a răpit, injust, dreptul de a exista, printre care foarte mulți copii, bătrâni și femei, este țesută pentru eternitate în fibra istoriei noastre. Aducerea-aminte nu doar ne retrezește durerea, ci, în același timp, are rolul esențial de a ne învăța să ne ferim de capcanele inerente generate de ștergerea memoriei. Generațiile viitoare trebuie să cunoască adevărul ca să înțeleagă dimensiunea atrocităților petrecute în acei ani.
Uitarea și dezinteresul față de cunoașterea exactă a faptelor istorice aruncă tragismul acelor vremuri într-un malaxor menit să dilueze suferințele victimelor, să atenueze vinovăția criminalilor, să relativizeze calvarul. La fel ca atunci, ura se răspândește și în prezent cu repeziciune, iar semnele nedreptății, ale intoleranței radicale și ale discriminării ajung să nu mai fie recunoscute sau să fie cunoscute prea târziu”, a mai adăugat președintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a precizat miercuri, faptul că societățile se confruntă cu tendințe în creștere de radicalizare și antagonizare, iar Europa se confruntă azi cu pericole majore cum ar fi extremismul, antisemitismul, care se hrănesc cu ignoranță și indiferență
În ultimele decenii, România a avut instrumente vitale pentru a câștiga această luptă, susţine şeful de la Cotroceni.