Klaus Iohannis demisionează din funcția de președinte al României: „Demersul va avea efecte în plan intern și extern” – LIVE VIDEO
Președintele Klaus Iohannis a declarat că își va prezenta demisia din funcție începând de miercuri, 12 februarie, într-un gest surprinzător menit să evite o criză politică de amploare.
Decizia vine pe fondul procedurii de suspendare inițiate de opoziție, care urmează să fie votată în Parlament.
„Parlamentul a pus în mișcare procedura de demitere. Este un demers inutili, nefondat pentru că niciodată nu am încălcat Constituția. Este un demers păgubos pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.
Peste puține zile în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul.
Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și, din păcate, în plan extern.
Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe, candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern, nu va înțelege nimeni de ce România își demite președintele. Vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România și pe cetățeni de acestă criză demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a declarat Klaus Iohannis.
Cererea pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis va fi discutată marți, 11 februarie, în plenul reunit al Parlamentului de la ora 10, a anunțat luni după-amiază deputatul USR Ionuț Moșteanu.
Amintim cum cel de-al doilea și ultimul mandat al președintelui Klaus Iohannis a expirat oficial pe 21 decembrie 2024. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a hotărât anularea alegerilor prezidențiale și a decis ca Iohannis să rămână în funcție până la alegerea și instalarea unui nou președinte.
Cine va fi președinte interimar după demisia lui Iohannis
Conform Constituției, interimatul va fi preluat de președintele Senatului sau, în absența acestuia, de președintele Camerei Deputaților.
În acest moment, funcția ar reveni lui Ilie Bolojan, liderul Senatului și al PNL. Totuși, situația este complicată, deoarece Partidul Oamenilor Tineri a inițiat o cerere de revocare a acestuia, ceea ce ar putea duce la o criză politică fără precedent.
Ce prevede Constituția:
“Vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.
(2) În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.
(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”.
Interimatul durează până când un nou președinte va fi ales în urma alegerilor prezidențiale din luna mai 2025.