Klaus Iohannis, declarație de ultimă oră în cadrul vizitei în SUA – LIVE VIDEO

de: BZI.ro
22:19, 07 mai 2024

Şeful statului român efectuează o vizită de lucru la Washington, unde, în cursul zilei de miercuri, va primi Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.

„Vizita coincide și cu un moment aniversar pentru România, se implinesc 20 de ani de când România a devenit stat NATO. Am discutat cu președintele Biden despre parteneriatul strategic dintre țările noastre cum îl putem face mai puternic, pentru a face față acestui context global foarte complicat.
Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre într-un număr sporit reprezintă un factor de stabilitate nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume. Este esențial să întărim postura pe flancul estic. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar”, a declarat Klaus Iohannis.

„Q: Ați discutat despre dorința dumneavoastră de a merge la șefia NATO:

A: Și acest punct a fost atins în discuția noastră și împreună am decis să continuăm dialogul.”

Despre sistemele Patriot:

„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina. Sisteme avansate. În ultimele săptămâni e o discuție despre cine poate să pună la dispoziție Ucrainei sisteme Patriot. Și președintele Biden a pus în discuție și am spus că suntem dispuși. Vom discuta în CSAT ce putem să oferim și ce putem primi în schimb pentru că este inacceptabil să rămână România fără apărare anti-aeriană. Este unul funcțional care va rămâne în România. Celelalte care sunt în stare avansată de operaționalizare și despre unul dintre acestea era vorba. Nu este o decizie politică. … Există campanii de conștientizare, de îmbunătățire a ratei de acceptare, avem legitimitatea să sperăm că într-un viitor nu foarte îndepărtat să se rezolve această chestiune.”

Despre procentul din PIB pentru Apărare:

„România stă extraordinar de bine cu 2,25% din PIB pentru apărare. Sunt mulți din NATO chiar foarte departe de 2%, în măsura în care tensiunile cresc, măsura se va relua. Trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească, altfel nu vom face față acestei situații.”