Klaus Iohannis, declarație de presă comună cu premierul Belgiei – VIDEO
Klaus Iohannis l-a primit marți, la Cotroceni, pe prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo. Premierul Belgiei efectuează o vizită în România, iar miercuri, el va merge alături de preşedintele României şi premierul Nicolae Ciucă la Baza 57 Aeriană de la „Mihail Kogălniceanu”.
Consolidarea echilibrată, pe termen lung, a posturii de apărare și descurajare a NATO pe întregul Flanc Estic, ca reacție la agresiunea Rusiei, trebuie accelerată, spune Klaus Iohannis în cadrul declarațiilor de presă comune susținute alături de premierul belgian, Alexander De Croo.
„Această vizită reflectă solidaritatea europeană și aliată într-un moment în care situația de securitate este profund afectată de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Pe aceeași linie a solidarității și unității se înscrie, de altfel, și prezența la Constanța a contingentului belgian desfășurat în cadrul Forței de Răspuns a NATO, alături de alte forțe aliate. Această contribuție este parte a măsurilor NATO de consolidare a posturii de descurajare și apărare și a securității Flancului Estic al Alianței”, afirmă Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis, despre energia nucleară
Klaus Iohannis a vorbit, în cadrul declarațiilor de presă comune susținute alături de premierul belgian, Alexander De Croo și despre energia nucleară și repornirea centralelor nucleare.
„Este un lucru cunoscut, mixul energetic este la decizia națională. Noi, în România, am decis să investim în energie regenerabilă și energie nucleară civilă. Vom extinde la Cernavodă, com avea într-un timp scurt centrale nucleare mici, modulare. Vom avea energie verge prin PNRR.
Nu cred că ar fi util că mixul energetic să fie stabilit la nivel european. Unii au mai mult vânt, alții mai multă energie hidro, alții nuclear. Important este să avem energie la prețuri rezonabile, ca să nu repete situația de acum”, a spus Klaus Iohannis.
Declarația premierului belgian, Alexander De Croo
Premierul Belgiei a transmis că este necesară diversificarea și că există nemulțumiri pentru că lucrurile se desfășoară lent.
„Trebuie să te poți diversifica. Sunt nemulțumiri că facem lucrurile pas cu pas. Deconectarea de Rusia va avea un impact major.
Este un mixt de strategie națională, dar proiecte comune. În Marea Nordului avem o alianță, folosindu-se de vânturile din larg. Energia nucleară nu este exclusă”, a completat și premierul Belgiei.