Klaus Iohannis declară că nu se implică în Dosarul ”10 august”: ”Când va veni vorba despre evaluare, atunci o va face altcineva și nu eu”
Klaus Iohannis declară că nu se implică în Dosarul ”10 august”: ”Când va veni vorba despre evaluare, atunci o va face altcineva și nu eu”.
Dosarele penale pentru șefii Jandarmeriei în Dosarul 10 august au fost redeschise de către DIICOT. Pe data de 15 iulie, acest dosar a fost clasat parțial, iar scoaterea foștilor șefi ai Jandarmeriei de sub urmărire penală a fost efectuată. Klaus Iohannis, dar și societatea civilă au protestat împotriva deciziei de clasare. Șeful statului este de părere că „trebuie să se facă lumină”, iar vinovații trebuie fie trași la răspundere.
Klaus Iohannis declară că nu se implică în Dosarul ”10 august”
Șeful statului nu consideră că trebuie să se implice în acest dosar. El crede doar că vinovații trebuie trași la răspundere, dar nu va evalua acest dosar.
”Consider că dosarul 10 August este extrem de important pentru noi ca și națiune. Trebuie să se facă lumină. Aceste lucruri le-am mai spus.
Și eu și dumneavoastră și mulți de aici ne-am luptat ani de zile ca să consolidăm o Justiție independentă unde politicienii nu se amestecă în dosare și nu se amestecă în proceduri disciplinare și așa mai departe.
Așa că mă rezum la a spune că e bine că dosarul va fi în continuare cercetat mai în profunzime și am toată încrederea că Justiția își va face treaba, iar la final vom avea o situație clară asupra vinovăției unora, sau nevinovăției altora. Nu fac o vânătoare de vrăjitoare, nu caut vinovați.
Procedural pe mine mă interesează ca vinovații pentru 10 August să fie trași la răspundere.
Când va veni vorba despre evaluare, atunci o va face altcineva și nu eu.”, declară președintele României.
Redeschiderea anchetei dosarului „10 august” a fost mutată la Tribunalul Bucureşti
Decizie de ultimă oră privind dosarul „10 august”. Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel București care a luat în discuție, luni, 10 august 2020, cererea procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism de redeschiderii dosarului a stabilit că trebuie să fie mutat.
Judecătorul în cauza din cadrul Curţii de Apel Bucureşti a decis luni, 10 august 2020, că nu CAB este competentă să judece această cerere de redeschidere a dosarului „10 august”. Astfel, cauza fost trimisă de urgenţă la Tribunalul Bucureşti.
„Admite excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală – judecător de cameră preliminară.
Declină competenţa de soluţionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmăririi penale, dispuse prin ordonanţa nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în favoarea Tribunalului Bucureşti – judecător de cameră preliminară. În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), formulată de intimatul Cucoş Gheorghe Sebastian, prin apărător.
Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare în privinţa dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Definitivă în privinţa restului dispoziţiilor. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi,…”, se arată în minuta magistratului CAB.
În cauză, dosarul va fi transmis după motivarea încheierii la instanța inferioară unde va fi minuțios analizat de un alt magistrat de cameră preliminară.