Klaus Iohannis consideră că PSD este îndreptățit să revendice funcția de premier și nu se va opune – SURSE
Președintele Klaus Iohannis consideră că PSD este îndreptățit să revendice funcția de premier în viitorul guvern pentru că a câștigat alegerile parlamentare, iar șeful statului nu se va opune nominalizării unui prim-ministru social-democrat, au declarat miercuri, pentru Știripesurse.ro, surse din Administrația Prezidențială.
„Președintele consideră că PSD ar trebui să aibă prima opțiune la funcția de premier pentru că PSD a câștigat alegerile. Dacă PSD îl va propune premier tot pe Marcel Ciolacu sau va propune un alt nume pentru funcția de prim-ministru, Președintele consideră că nu se poate opune și va nominaliza candidatul de premier susținut de PSD”, au declarat sursele citate.
Iohannis și-ar dori ca noul guvern să fie învestit „până la Crăciun”
De asemenea, Iohannis și-ar dori ca noul guvern să fie învestit „până la Crăciun” și cel mai probabil va chema partidele la consultări la Cotroceni pe 23 decembrie pentru a nominaliza premierul.
Conform surselor citate, Iohannis a discutat cu partidele și nu va mai avea loc o rotativă în fruntea Guvernului, așa cum s-a întâmplat cu Nicolae Ciucă și Marcel Colacu.
„Ideal ar fi ca noul guvern să rămână și după alegerile prezidențiale”, mai consideră șeful statului, conform surselor.
În ceea ce privește măsurile economice care trebuie luate de viitorul guvern, șeful statului consideră că „nu va fi o tragedie” pentru că deși „se vor lua unele măsuri amânate în an electoral, totuși România a avut creștere economică în ultimii ani”.
Impas la împărțirea portofoliilor din Guvern
Discuțiile pentru formarea viitorului guvern s-au împotmolit miercuri seară după ce liderii PSD, PNL și UDMR au deschis negocierile privind alocarea ministerelor, au declarat surse politice pentru Știripesurse.ro.
Inițial, repartizarea portofoliilor s-a realizat astfel: PSD – 7 ministere, PNL – 4 ministere, USR – 3 ministere, UDMR – 2 ministere. După ce USR a părăsit miercuri discuțiile spunând că va intra la guvernare doar dacă le sunt acceptate 8 puncte programatice, liderii celorlalte partide au continuat discuțiile despre împărțirea ministerelor fără să ia în calcul USR-ul despre care aceștia consideră că mai degrabă vor rămâne în opoziție.
Liderii PSD au solicitat ca, în configurația fără USR, să primească 9 ministere, PNL a solicitat 5 ministere, iar UDMR dorește 3 ministere, astfel că discuțiile au intrat în impas. Chiar dacă liderii UDMR s-au declarat dispuși să participe în viitorul guvern și dacă vor rămâne cu două ministere, totuși PSD și PNL nu au reușit să ajungă la consens pe împărțirea ministerelor rămase, au precizat sursele citate.
Viitorul guvern va conține un număr redus de 16 ministere, iar numărul secretarilor de stat se va reduce cu 50%, conform deciziilor asumate de viitoarea coaliție.