Klaus Iohannis, candidat pentru postul de secretar general al NATO

de: BZI.ro
18:16, 04 feb. 2022

Președintele României, Klaus Iohannis, este candidat principal la postul de secretar general al Alianței Atlanticului de Nord, potrivit surselor provenite de la agenția germana DPA.

Conform DPA, pe „lista scurtă” pentru postul de secretar general al NATO, alături de Klaus Iohannis, mai sunt premierul Olandei, Mark Rutte, premierul Estoniei, Kaya Kallas, fostul premier al Marii Britanii, Theresa May, și fostul șef al diplomației europene, Federica Mogherini.

Informația a fost publicată de către agenția DPA pe contul de Twitter.

Decizia selecției viitorului șef al NATO aparține în mare parte patrulaterului format din statele Franța, Germania, Marea Britanie și SUA.

Anunțul oficial privind numele noului secretar general al Alianței va fi făcut în timpul summitul-ui Alianței de la Madrid, la începutul verii acestui an.

Actualul secretar general al NATO părăsește postul pentru postul de șef al Băncii Centrale a Norvegiei

Cu ceva timp în urmă, guvernul norvegian a anunțat că actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, își va părăsi postul în septembrie 2022, după ce a fost nominalizat pentru postul de șef al Băncii Centrale a Norvegiei.

Decizia este contestată de opoziţia norvegiană, care se teme că numirea fostului premier norvegian, de formaţie economist, ar putea slăbi independenţa Norges Bank.

Sursa citată aminteşte că Stoltenberg este secretar general al NATO din 2014, iar actualul său mandat urmează să expire în septembrie. Între anii 2005 şi 2013, Stoltenberg a fost prim-ministru al Norvegiei şi, printre alte posturi guvernamentale, el a mai fost şi ministru de finanţe.

Candidatura lui Stoltenberg la postul de guvernator al Norges Bank a creat controverse în Norvegia, în parte ca urmare a prieteniei apropiate dintre liderul NATO şi actualul premier norvegian Jonas Gahr Store, social-democrat ca şi şeful Alianţei Nord-Atlantice.

Guvernatorul Norges Bank se ocupă de stabilirea ratelor dobânzilor, precum şi de supravegherea puternicului fond suveran al bunăstării pe care îl deţine Norvegia, cel mai mare din lume, cu active de 1.400 de miliarde de dolari.