Klaus Iohannis anunță convocarea de urgență a CSAT pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina de la Marea Neagră
Pe fondul tensiunilor de la Marea Neagră şi a conflictului tot mai accentuat între Rusia şi Ucraina, președintele Klaus Iohannis a explicat că situaţia este una îngrijorătoare și că din această perspectivă a convocat de urgentă o şedinţă a CSAT pentru a dezbate problema.
Președintele a explicat că situaţia va fi abordată din punct de vedere militar dar şi diplomatic. Vă aducem aminte faptul că între Rusia şi Ucraina sunt tensiuni fără precedent, oficialii ucrainieni acuzând Rusia că vrea să ocupe țara.
Klaus Iohannis convoacă o şedinţă de CSAT pe tema conflictului între Rusia și Ucraina
Prezent la un eveniment în Delta Văcărești, președintele Klaus Iohannis a declarat faptul că, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Rusia și Ucraina, a luat decizia de a convoca o ședință CSAT. În cadrul şedinţei, președintele a declarat că se vor aborda mai multe probleme, inclusiv diplomatice dar şi militare. Situaţia va fi evaluată din mai multe unghiuri. Președintele Iohannis a spus că până la această dată a avut discuţii cu ministrul Apărării dar și cu forțe specializate din cadrul serviciilor românești:
Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniță de Est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri, deci să nu-și imagineze cineva că noi stăm și așteptăm informații de la alții. Nu, noi dăm informații altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut mai multe discuții cu ministrul Apărării și cu alți conducători de servicii specializate, cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult.
Suntem extrem de îngrijorați. Însă situația este una care trebuie extrem de atent evaluată nu doar militar și securitar, ci și diplomatic, și acest lucru îl facem. Iar întrebarea despre CSAT – da, într-adevăr, voi convoca pe săptămâna viitoare o ședință a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră și acumulării de trupe pe granița de Est a Ucrainei. Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, nu este cazul, nu se face, dar vreau să-i asigur pe români că noi suntem pe fază. a spus președintele Klaus Iohannis la conferința de presă
Ce se întâmplă între Ucraina și Rusia
De câteva săptămâni, intre Ucraina și Rusia au avut loc mari tatonări. Vorbim despre faptul că rușii au dislocat zeci de mii de trupe la graniţa cu Ucraina, iar oficialii țării acuzau Rusia că vor să ocupe țara.
Conform unor autorităţi, citându-l pe responsabilul de politică externă a Uniunii Europene, la graniţa cu Ucraina și în Crimeea au fost dislocate un total de peste 100.000 de soldaţi, un lucru record în istoria recentă a celor două țări și un număr mult mai mare de la momentul anexării Crimeei.
De altfel, SUA a răspuns imediat provocării rușilor trimiţând de urgență două nave de război în Marea Neagră. Decizia SUA a fost contracarată de Rusia care a trimis la rându-i mai multe nave militare acuzând administrație Biden că există o provocare în acest sens.