Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră după întâlnirea cu liderii europeni și cu Joe Biden – LIVE VIDEO

de: BZI.ro
23:41, 24 mart. 2022

În aceste momente, președintele Klaus Iohannis dă o declarație de ultimă oră de la Bruxelles, unde relatează ce a discutat cu liderii europeni și cu președintele Joe Biden.

Primele concluzii după summit-ul NATO:

Summitul NATO a dovedit că în NATO există o abordare unitară. Suntem uniți și vom merge uniți mai departe.

A urmat summitul G7, care a arătat o unitate foarte clară, iar în această seară, aici și la Consiliu, cred că am reușit să dovedim unitate.

Am avut un invitat special, președintele Biden a participat la Consiliu, în această seară. Tema tuturor întâlnirilor a fost, evident, Ucraina, agresiunea Rusă asupra Ucrainei, măsurile pe care le-am luat, sancțiunile și felul în care vom merge mai departe.

Acest mesaj de unitate a fost și este extrem de important. Unitatea noastră este arma cea mai puternică în această confruntare și acest lucru trebuie subliniat de fiecare dată.

În afară de faptul că am demonstrat unitate, am reușit să discutăm și despre felul cum putem să sprijinim Ucraina, în special în zona umanitară și aici România deja a demonstrat că știe ce trebuie făcut și știe cum trebuie făcut. Am instalat, încă de săptămâna trecută hub-ul de la Suceava, care duce ajutoare din toată Europa de la instituții internaționale în Ucraina. Noi vom continua, vom continua să îi primim pe refugiații ucraineni și cu aceste ajutoare umanitare să îi ajutăm pe cei care rămân în Ucraina.

În fine, a treia chestiune, și asta am subliniat-o atât la NATO, cât și în cadrul Consiliului, flancul estic trebuie consolidat. Flancul estic trebuie consolidat, fiindcă agresorul este Rusia și flancul estic trebuie să fie puternic. O apărare puternică pe flancul estic este singura garanție pentru noi, pentru întreaga Europă.

Aceste chestiuni sunt foarte clare și ar mai fi de menționat ceva ce credem noi, în România că ar fi important. Nu suntem singuri, avem vecini, avem parteneriatul estic, pentru noi Moldova este foarte importantă, ne preocupă, îi ajutăm și îi convingem și pe alții să facă același lucru, chiar astăzi am avut o serie întreagă de discuții în care am explicat de ce trebuie să ajutăm Moldova, care sunt problemele acolo și cum putem să ajutăm, este într-o situație similară și Georgia, este într-o situație complicată vestul Balcanului și în acest fel am atins subiectele care ne preocupă.

Discuțiile continuă, în această seară, pe Ucraina și discuțiile vor continua mâine cu o temă extraordinar de fierbinte, energie, prețurile pe energie. Nu vom aborda în această seară tema energiei, dar mâine, deja dimineață, vom trece la acest subiect, trebuie să găsim căi prin care putem să aducem prețurile la un nivel rezonabil și, pe de altă parte, fiecare stat trebuie să găsească metode prin care să protejeze consumatorii vulnerabili.

Pentru noi și pentru alții gazul este extrem de important, dar și în acest sens am discutat de exemplu cu premierul Bulgariei, pentru a afla cum avansează lucrările la interconectorul cu Grecia și am primit, de asemenea, asigurări că lucrurile intră în linie dreaptă și vom putea să importăm și pe acea linie gaz pentru consumul casnic, dar și pentru consumul industrial. Mai multe detalii veți afla mâine în comunicatul pe care îl vom da.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Președintele Iohannis a fost întrebat despre problema potențialei penurii care vine odată cu războiul din Ucraina.

Klaus Iohannis: Nu credem că va exista o problemă semnificativă în România, dar în plan mondial este clar că pot să apară situații în care aprovizionarea nu va fi la nivelul la care am fost obișnuiți, dacă ne gândim doar că o bună parte din grâul care se consumă pe întreaga planetă se produce în Rusia și Ucraina putem să ne dăm seama că este posibil să apară o problemă în aprovizionare.

România are o situație bună în ce privește aprovizionarea și credem că nu vor fi probleme, însă este posibil ca sancțiunile pe care le-am hotărât și de care intenționăm să ne ținem să producă mișcări și la prețuri la alimente.