Klaus Iohannis a avut o primă reacție cu privire la „legea PNL” care îi permite să candideze la alegerile parlamentare
Președintele Klaus Iohannis a avut o primă reacție cu privire la „legea PNL” care îi permite să candideze la alegerile parlamentare.
„Daţi-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuţie pe care o vom avea în România, dacă este despre România. Dar, despre această lege pot să vă spun şi acum, fiindcă pentru mine este foarte clar, nu am dorit o lege pentru mine nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană şi atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Nu va exista această lege şi nu doresc, eu nu doresc să existe”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.
Întrebat dacă există o altă soluţie juridică, şeful statului a răspuns: „Toate acestea le vom discuta acasă”.
Argumentele PNL pentru „legea Iohannis”
În adresa trimisă luni către Biroul Electoral Central (BEC), PNL cere să fie lămurită noțiunea de „candidat independent”. Legea spune că nu pot candida pe listele partidelor candidații independenți.
Cererea vine după ce Consiliul Legislativ a spus că un candidat independent înseamnă „o persoana fizică ce candidează prin autopropunere și are o listă de susținători atașată candidaturii sale”, și nu o persoană care nu face parte dintr-un partid.
PNL susține însă că noțiunea de candidat independent „este utilizată de legiuitor cu privire la interdicția instituită pentru persoana fizică ce nu are calitatea de membru al unui partid să nu poată candida pe listele acelui partid politic la alegerile parlamentare”.
„Opinăm că interpretarea dată de Consiliul Legislativ în anul 2024 este eronată și în contradicție cu avizul aceluiași Consiliu Legislativ din anul 2004 (aviz nr.1027/2004, atașat) deoarece nu reflectă scopul normei avute în vedere de legiuitorul primar”, se arată în adresa trimisă de PNL către BEC și semnată de Lucian Bode.
„Reiterăm că legiuitorul a avut în vedere ca listele de candidați să conțină exclusiv persoane fizice cu adeziune la partidul pentru care candidează la alegerile parlamentare că o garanție a asumării de către candidați a programului politic, a valorilor pentru care partidul/alianța candidează la alegerile parlamentare cu scopul de a obține majoritatea parlamentară, a forma Guvernul și a exercita puterea legislativă și ulterior cea executivă, pentru punerea în executare a programului politic prezentat la alegerile parlamentare”, argumentează PNL în adresa către BEC, consultată de HotNews.ro.