Kimchi – Rețeta inedită pentru varza murată în stil coreean
Kimchi, rețeta care devine din ce în ce mai populară și la noi în țară. În ultima vreme, au început să apară din ce în ce mai mulți oameni pasionați de cultura coreeană, iar asta include și preparatele gătite în acest stil. Pentru că este o cultură atât de diferită față de a nostră, ne poate veni greu să ne adaptăm stilul de gătit. Totuși, internetul ne vine în ajutor prin rețete, atât în scris cât și video.
Kimchi este unul dintre preparatele de bază ale bucătăriei coreene. Acesta nu este greu de preparat, însă necesită anumite ingrediente specifice, pe care noi, românii, nu le folosim în mod normal. Însă, pregătirea acestui preparat, poate constitui un bun început pentru gospodinele pasionate de bucătăria coreeană.
Kimchi este considerată mai mult o garnitură, însă poate fi servită și ca atare sau folosită în prepararea altor feluri de mâncare.
Ce ingrediente sunt necesare pentru Kimchi
Pentru preparatul corean Kimchi vom avea nevoie de mai multe ingrediente pe care nu le găsim în mod normal în bucătăria românească. În primul rând, trebuie să facem rost de o varză chinezească de mărime potrivită – nici prea mare, dar nici foarte mică. Aceasta mai are denumirea de varză napa, însă puțină lume îi spune așa. Pe lângă aceasta, ne vom mai folosi de jumătate dintr-o ridiche albă și de un morcov mai mare (sau doi mai mici).
Un alt ingredient cu care nu ne întâlnim foarte des la noi în țară, este Gochugaru. Aceștia sunt niște fulgi de ardei iute coreean. Putem adăuga câteva linguri, după gust. Kimchi, nu este, cu siguranță, un preparat pentru cei care nu suportă mâncarea picantă!
Ne va mai trebui și 70-80 de grame de sare neiodată, alături de o linguriță de zahăr. Vom mai pregăti și patru cepe verzi, împreună cu patru căței de usturoi. Vom mai adăuga preparatului și câteva linguri de sos de pește și foarte puțin ghimbir dat prin răzătoare.
Kimchi, rețetă – Cum se prepară această varză murată specială
Trebuie să începem prin a tăia varza napa (varza chinezească) în patru bucăți, pe lungime. Mai apoi, le tăiem în bucăți de aproximativ 3-5 cm. Adăugăm bucățelele obținute într—un vas și le frecăm bine cu sarea pregătită. După aceea, putem adăuga niște apă, iar varza trebuie lăsată în acel vas peste noapte.
Când ne trezim, a doua zi dimineață, putem clăti bucățelele de varză chinezească, iar mai apoi le lăsăm puțin să se scurgă de apă.
Între timp, luăm un bol separat, în care vom pune cei patru căței de usturoi (deja pisați!), alături de gochugaru, sosul de pește, ghimbirul dat prin răzătoare și lingura de zahăr. Le amestecăm pe toate foarte bine.
Următorul pas este să tăiem morcovul și ridichea sub formă de fâșii sau bețigașe. Ceapa verde pregătită o mărunțim. Adăugăm acestea și varza pe care o lăsasem la scurs în bolul cu gochugaru și amestecăm totul foarte bine, cu mâna.
Amestecul trebuie să-l punem într-un recipient care se închide și lăsat într-o cameră răcoroasă pentru o zi. După aceea, îl punem la frigider pentru încă două zile, pentru un rezultat cât mai bun și autentic.
Așadar, rețeta de kimchi este din ce în ce mai căutată, mai ales de iubitorii mâncărurilor picante!