Kim Jong-un avertizează asupra crizei din Coreea de Nord, similară cu foametea din anii ’90
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a cerut cetățenilor să se pregătească pentru vremuri grele din viitor, în urma avertismentelor din partea grupărilor pentru drepturile omului că țara se confruntă cu o penurie de alimente și instabilitate economică.
Vorbind la o conferință de partid, dl Kim a apărut pentru a compara situația cu o foamete mortală din anii 1990. Coreea de Nord și-a închis granițele din cauza pandemiei coronavirusului.
Comerțul cu China, linia vieții sale economice, s-a oprit.
Aceasta se adaugă sancțiunilor economice internaționale existente asupra programului nuclear de la Phenian. Într-o recunoaștere rară a dificultăților care se apropie, liderul autoritar al statului cu un singur partid a cerut joi oficialilor să „prevadă un alt„ martie dificil ”, mai dificil, decât cel precedent”.
” Arduous March” este un termen folosit de oficialii din Coreea de Nord pentru a se referi la lupta țării în timpul unei foamete devastatoare din anii 1990, când căderea Uniunii Sovietice a lăsat Coreea de Nord fără ajutor crucial. Se estimează că aproximativ trei milioane de oameni au murit în această perioadă.
„Nu este neobișnuit ca Kim Jong-un să vorbească despre dificultăți și greutăți, dar de data aceasta limbajul este destul de crunt și este diferit”, a declarat Colin Zwirko, analistul Coreei de Nord la NK News, pentru BBC.
„În octombrie anul trecut, de exemplu, a ținut un discurs în care a spus că el însuși nu a reușit să aducă suficiente modificări .”
La începutul acestei săptămâni, Kim a avertizat că țara se confruntă cu „cea mai gravă situație din toate timpurile” și „numeroase provocări fără precedent”.
Cât de rea este situația din Coreea de Nord
De luni de zile există avertismente că oamenii din Coreea de Nord se luptă. Rapoartele de dificultăți par să vină în special din orașele din apropierea frontierei chineze, unde contrabanda ar fi fost un câștig uriaș pentru mulți.
Prețul porumbului, dieta de bază pentru majoritatea din Coreea de Nord din mediul rural, ar fi fluctuat enorm și uneori un kilogram de porumb a costat mai mult de o lună de salariu. Lina Yoon, cercetător de la Human Rights Watch (HRW), a declarat într-un raport recent, citând contacte nenumite din țară, că „abia mai există mâncare din China din țară”.
„Există atât de mulți cerșetori, unii oameni au murit de foame în zona de frontieră și nu există săpun, pastă de dinți sau baterii”, a scris ea.
Ambiții militare mari, pretenții culinare mici
Ridiculul situației vine din faptul că liderul Kim Jonh-un are ambiții militare mari, dar din punct de vedere al bunăstării oamenilor, liderului nu îi pasă extrem de mult. Coreea de Nord a dezvăluit un nou tip de rachetă balistică lansată de submarin, descrisă de presă de stat drept „cea mai puternică armă din lume”. Mai multe rachete au fost afișate la o paradă supravegheată de liderul Kim Jong-un, a raportat presa de stat.
De altfel, Kim Jong-un, are un stil de viață scump iar acest lucru face un contrast puternic cu necesitatea oamenilor de a supraviețui crizei fără de sfârșit din Coreea. Coreea de Nord, țară care a suferit la mijlocul anilor ’90 o foamete care a ucis aproape 3 milioane de oameni.