Kentera – pentru tratarea incontinentei prin mictiuni imperioase
Kentera
Prospect
Compozitie
Kentera este un plasture transdermic (un plasture care elibereaza prin piele o substanta medicamentoasa). Acesta contine substanta activa numita oxibutinina.
Actiune terapeutica
Substanta activa continuta de Kentera, oxibutinina, este un medicament anticolinergic. Aceasta blocheaza anumiti receptori din organism numiti receptorii muscarinici M1 si M3. La nivelul vezicii urinare, efectul este de relaxare a muschilor care controleaza mictiunea. Aceasta determina cresterea cantitatii de urina care poate fi retinuta de vezica urinara si modificari ale modului de contractare a muschilor vezicii urinare pe masura ce aceasta se umple. Astfel, Kentera ajuta la oprirea mictiunilor nedorite. Oxibutinina este disponibila din anii ’70 sub forma de comprimat pentru tratarea vezicii urinare hiperactive.
Indicatii
Kentera se utilizeaza pentru tratarea incontinentei prin mictiuni imperioase (pierderea brusca a controlului asupra urinarii), a frecventei urinare crescute (nevoia de a urina frecvent) si a necesitatii imperioase (nevoia urgenta de a urina) la adultii cu vezica urinara hiperactiva (cand muschii vezici urinare se contracta brusc). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Administrare
Doza recomandata de Kentera este de un plasture de doua ori pe saptamana. Plasturele trebuie aplicat pe pielea uscata, intacta, la nivelul abdomenului (burtii), soldului sau fesei, imediat dupa ce a fost scos din plicul protector. Pentru fiecare plasture nou trebuie ales un alt loc de aplicare pentru a se evita reaplicarea in acelasi loc timp de o saptamana.
Contraindicatii
Kentera nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la oxibutinina sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa utilizarea medicamentului la pacientii cu retentie urinara (dificultate in eliminarea urinei), afectiuni gastrointestinale severe (probleme cu stomacul si intestinele), glaucom cu unghi ingust necontrolat (presiune intraoculara crescuta, chiar si cu tratament) sau miastenia gravis (o boala care afecteaza nervii si muschii si care cauzeaza slabiciune musculara), ori la pacientii care prezinta risc pentru aceste afectiuni.
Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Kentera (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt reactiile la locul de aplicare (inclusiv mancarimi in jurul locului de aplicare a plasturelui). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Kentera, a se consulta prospectul.