Kelemen Hunor vrea impozitarea pensiilor speciale cu 99%
Marți, 16 februarie, la B1Tv, Kelemen Hunor, vicepremier și președinte UDMR, a declarat că nu consideră ca fiind just eliminarea doar a anumitor pensii speciale, iar altele să fie păstrate. Astfel că, acesta vrea impozitarea pensiilor speciale cu 99%.
Mențiunea apare în contextul în care partenerii de coaliție plănuiesc doar eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Se pare că și PSD a venit cu propriul proiect de lege. Despre această competiție dintre partide, vicepremierul Kelemen Hunor a spus că este un „concurs de frumusețe”.
Kelemen Hunor vrea impozitarea pensiilor speciale
„Haideți să impozităm pensiile speciale cu 99% acea valoare care depășește indemnizația președintelui”, a propus, în schimb, liderul UDMR.
Kelemen Hunor a mai precizat că „în toate țările din lume” parlamentarii, militarii și magistrații au peste contributivitate o anumită sumă, pentru că nu pot face activități economice, dar „trebuie să vedem cum facem”.
Vicepremierul a adăugat că nu e normal să existe pensii speciale de 70.000 de lei și nici ca oameni în forță, de 48 – 50 de ani, să iasă la pensie apoi să se reangajeze la stat.
Alfred Simonis, despre pensiile speciale: „Puteau fi eliminate azi, dar n-au vrut”
Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, a declarat marţi, 16 februarie, că a propus constituirea Comisiei de statut pentru a vota eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, dar reprezentanții PNL, USR PLUS şi UDMR au votat împotriva.
Alfred Simonis a punctat că atât PNL, cât și USR, au venit cu inițiative pentru eliminarea pensiilor special, semn că nu au reușit să cadă de comun acord în Coaliția de Dreapta.
„Astăzi de dimineaţă atât USR cât şi PNL au propus şi dânşii două iniţiative, una de la USR şi una de la PNL prin care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Nu s-au înţeles în coaliţie, a trebuit ca fiecare să depună o astfel de iniţiativă. Însă eu am spus, dacă tot avem trei partide cu aceeaşi iniţiativă, astăzi, la ora 15.00, să ne întâlnim să constituim Comisia de statut şi să votăm eliminarea pensiilor speciale. Cei de la PNL, USR-PLUS, UDMR, au votat împotriva acestei propuneri urmând ca plenul să aibă loc eventual mâine după plenul de la Camera Deputaţilor. Părerea mea este că este o tergiversare”, a declarat Alfred Simonis.
Alfred Simonis: „Eliminând acele articole nu mai există baza legală pentru a beneficia parlamentarii de pensii speciale“
Liderul deputaţilor PSD a menționat că procedura era foarte simplă și că se putea rezolva totul în aceeași zi. Era suficient timp pentru a constitui Comisia de statut și pentru a întocmi un raport. Ulterior, urma ca proiectul să intre în plen. Alfred Simonis consideră că totul este o tergiversare din partea membrilor Coaliției de Dreapta.
„Comisia de statut durează un minut până votăm. Am trimis propunerile deja de ieri de la 11.00, raportul este foarte simplu, practic înseamnă abrogarea a două articole din statutul deputaţilor şi senatorilor care fac referire la pensiile speciale. Eliminând acele articole nu mai există baza legală pentru a beneficia parlamentarii de pensii speciale.
Deci mai dura un minut, în două minute şi cu încă o pauză de două minute că aşa e pe aici, cu multe pauza, am fi votat eliminarea pensiilor speciale. Să fim serioşi, este o tergiversare cum n-am mai văzut până acum. Nu mă aşteptam ca astăzi, chiar dacă i-am luat prin surprindere, PNL şi USR-PLUS să voteze împotriva convocării unui plen de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale” a mai spus Alfred Simonis.