Kelemen Hunor, președintele UDMR, despre demisia lui Florin Roman din funcția de ministru al Cercetării

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:08, 17 dec. 2021

Vicepremierul României, Kelemen Hunor, a transmis astăzi, 17 decembrie 2021, că demisia lui Florin Roman din funcția de ministru al Inovării, Cercetării și Digitalizării este una corectă. Președintele UDMR a refuzat să comenteze mai mult scandalul diplomelor și al plagiatului.

„La ședința de guvern nu s-a discutat despre această demisie, despre acest subiect. Niciodată. Nici nu este o chestiune de discutat în timpul ședinței de guvern. Probabil că în PNL au fost niște discuții. Eu cred că a fost o decizie așteptată și este o decizie pe care noi trebuie să o luăm așa cum e. Asta este viața. O decizie, până la urmă corectă, asumată, o greșeală, dar mai mult nu pot comenta. Și-a depus demisia. S-a terminat acest conflict, acest scandal, și trebuie să mergem mai departe. (…) În primul rând, da, bineînțeles, și a premierului, dar și a coaliției, dacă e să o luăm așa, dar trebuie să pleci cu problema și cu rezolvarea problemei de la PNL, pentru că a fost propus de PNL. Ei au rezolvat și Florin Roman și-a dat demisia. Mai mult nu pot să comentez. Consider că a fost un gest corect”, a spus Kelemen Hunor.

Florin Roman a demisionat din funcția de ministru al Cercetării

Reamintim faptul că liberalul Florin Roman a demisionat miercuri, 15 decembrie 2021, din funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Acesta și-a anunțat demisia pe rețeaua de socializare Facebook. Demisia a venit după ce în mass media au apărut o serie de informații precum Roman și-a trecut în Curriculum Vitale o diplomă inexistentă: licența în economie la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj. Rectorul UBB a menționat că Roman nu este licențiat al universității, ci a primit o diplomă de absolvent al unui colegiu.

„Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorbă îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal să afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat temă și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem în instanța. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanța sau comisie să dea un verdict. În rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” în regim de monopol la digitalizare, vă spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit să mă acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijențe din CV. Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, a transmis în urmă cu doar câteva minute Florin Roman, ministrul Digitalizării.

Florin Roman a fost acuzat că și-a plagiat lucrarea de disertație și că și-a falsificat CV-ul

Ministrul Florin Roman și-a înaintat demisia din funcția avută după ce a fost acuzat că și-a plagiat lucrarea de disertație. Aceasta a publicat zilele trecute un mesaj pe pagina de socializare, unde explica că acuzația la adresa sa nu era fondată.

„Plagiat înseamnă să îți asumi parțial său integral o lucrare științifică ceea ce nu am făcut niciodată. Drept urmare, acuzația de plagiat la adresa mea e nefondată. Într-o lucrare de disertație de acum 10 ani, am inclus o parte din suportul de curs, pus la dispoziția studenților.

La finalul dizertației, am inclus bibliografia folosită. Consider însă că orice aș spune pe acest subiect, inclusiv faptul că profesorul Paraschiv confirmă că fost o lucrare bună, nu are nicio relevanță pentru cei care și-au propus să îmi găsească nod în papură/ să susțină o campanie de denigrare a mea/ să dovedească fapte de care nu mă fac vinovat. Aceasta e ultima mea intervenție pe acest subiect. Am lucruri mult mai importante de făcut decât să răspuns la acuzații nefondate”, a scris Florin Roman, ministrul Inovării, Cercetării și Digitalizării.