Kelemen Hunor: „Nu am nicio problemă cu desfiinţarea Secţiei Speciale”
Duminică, 7 martie 2021, Kelemen Hunor a vorbit despre proiectul pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, care va fi modificat în Parlament. Vicepremierul a declarat că nu are nicio problemă cu desființarea acestei secții. În următoarele zile se va discuta despre cine va prelua dosarele magistraţilor cu probleme.
Liderul UDMR este de părere că dosarele magistraţilor ar trebui instrumentate de Parchetul General, fiindcă acolo este deja un departament de urmărire penală şi criminalistică.
„Nu am nicio problemă cu desfiinţarea Secţiei Speciale. Avem o problemă unde ajung aceste dosare şi cine va ancheta pe magistraţi, în cazul în care există o problemă. Aici punctul nostru de vedere este uşor diferit faţă de al colegilor noştri. Nu trebuie să ne întoarcem acolo de unde am plecat (n.r. dosarele la DNA), ci la procurorul general. Nu trebuie să înfiinţezi nicio structură nouă. Nu poţi să reduci totul doar la fapte de corupţie în cazul magistraţilor şi atunci să fie la procurorul general, la Ministerul Public (…) Acolo există, în cadrul Ministrului Public, un departament de urmărire penală şi criminalistică (…) şi acolo ar trebui duse aceste dosare, nici la DNA, nici la DIICOT”, a afirmat Kelemen, duminică, la Prima TV, citează news.ro.
Kelemen Hunior: „E stabilit, nu ne întoarcem, e bătut în cuie”
Kelemen Hunor a adăugat că desfiinţarea Secţiei Speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie este un proiect ”bătut în cuie”.
”În ceea ce priveşte desfiinţarea Secţiei, acolo nu vom avea nicio discuţie, e stabilit, nu ne întoarcem, e bătut în cuie. Ce urmează cu dosarele, cine îi va ancheta pe procurori şi judecători, va trebui să avem o discuţie aplicată. Vom susţine articolul care prevede desfiinţarea Secţiei. Apoi urmează cine vor fi cei care vor ancheta. Eu zic că trebuie să fie la Ministerul Public, la procurorul general. (…) Se poate ajunge la o soluţie, sunt convins (…) Mai sunt discuţii care pot fi nuanţate în zilele următoare”, a declarta Kelemen Hunor.
Stelian Ion, despre desființarea SIIJ: „Este un gest de normalitate”
Joi, 18 februarie, la Guvern, Stelian Ion a declarat că justiția „nu începe și nu se termină” cu Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Astfel că ministrul justiției este de părere că desființarea SIIJ este „un gest de normalitate”.
„Desfiinţarea SIIJ este un gest de normalitate. În 2017, câţiva corifei ai justiţiei, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae, sub oblăduirea lui Dragnea, gândeau înfiinţarea acestei Secţii şi explicau necesitatea secţiei prin `pentru că se impune`, trei rânduri au scris.
Justiţia nu începe şi nu se termină cu SIIJ, sunt multe alte probleme, dar aceasta a fost o chestiune asumată prin programul de guvernare, prin memorandumul pentru ridicarea MCV. Toate organismele europene, GRECO, Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană, au spus la unison ca înfiinţarea acestei Secţii speciale reprezintă un regres.
A avut un bilanţ ruşinos, această anomalie juridică creată de la bun început într-un mod contorsionat. Ineficienta crasă, s-au adunat aproape 6.000 dosare nesoluţionate, în general trimit în judecata prin două rechizitorii pe an, niciun dosar care are în vedere fapte de corupţie ale magistraţilor nu a fost soluţionat şi trimis în instanţă.
Cazurile de criminalitate organizată în rândul magistraţilor vor merge la DIICOT, faptele de corupţie la DNA și alte fapte la Parchetul de pe lângă ICCJ sau la Parchetele de pe lângă Curţile de Apel”, a declarat Stelian Ion, ministrul Justiției.