Kelemen Hunor, despre amânarea intrării în Spaţiul Schengen: „Este o pierdere uriaşă din punct de vedere economic“
Vicepremierul Kelemen Hunor a vorbit despre amânarea intrării în Spaţiul Schengen. Kelemen Hunoir a declarat că pentru România o asemenea decizie este o pierdere uriaşă din punct de vedere economic. Liderul UDMR atrage atenția că în 2021 România ar trebui să închidă Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și nu mai sunt argumente pentru ca România să se mai afle în afara Spațiului Schengen, deoarece îndeplinește toate criteriile tehnice.
„În acest an trebuie să scăpăm, trebuie să închidem MCV-ul şi pentru acest lucru, bineînţeles, Guvernul va face toate demersurile şi va iniţia tot ce este de făcut în domeniul justiţiei în primul rând, dar nu numai, pentru a închide MCV-ul. Şi ar trebui să intrăm, tot în 2021-2022, treptat, în Spaţiul Schengen, fiindcă nu se poate accepta (…) să îndeplinim toate criteriile tehnice şi permanent să fim amânaţi cu intrarea în Spaţiul Schengen. Din punct de vedere economic e o pierdere uriaşă şi din punct de vedere hai să-i spunem, aşa, moral, este o situaţie care nu poate fi susţinută. Ai îndeplinit criteriile? Atunci trebuie să faci pasul următor”, a declarat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor: „Noi trebuie să fim în Schengen”
Vicepremeirul a precizat că intrarea se poate realiza etapizat, mai întâi pentru accesul pe calea aerului, apoi pentru cel terestru, dar important este ca țara noastră să intre în Spațiul Schengen, deoarece nu mai poate fi în afara acestei zone.
„Frontiera externă a UE va fi frontiera României, în foarte mare parte, dar nu contează. Noi trebuie să apărăm graniţa externă şi să fim în Schengen. Este pentru guvernul PNL-USR-UDMR un deziderat important”, a menționat Kelemen Hunor.
Florin Cîțu: „România este gata să intre în Schengen din 2011“
Premierul Florin Cîțu a spus despre aderarea la spațiul Schengen că acest lcuru s-ar putea produce chiar în acest an.
„România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuția cu MCV-ul. Trebuie să coretăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil MCV. Dacă toate merg bine și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi”, a declarat premierul Cîțu.
Sprijiniți în demers de Slovacia
Ministrul slovac al Afacerilor Externe şi Europene, Ivan Korcok, și-a manifestat susţinerea pentru Spaţiul Schengen. Ivan Korcok a precizat că Români ar fi trebuit să fi aderat deja Spațiul Schengen.
„Am confirmat sprijinul slovac pentru accesarea României în Spaţiul Schengen. Cred că trebuia să se întâmple deja şi ar trebui să convenim intrarea în Spaţiul Schengen a României. Şi, doi: susţinem apartenenţa României în OECD”, a spus Ivan Korcok.
Amânare pe perioadă nedetermintă
La ultima sa vizită la Bruxelles, premierul FLorin Cîțu a discutat tema aderării la Spațiul Schengen, însă în continuare aceasta la stadiul de posibilă realizare, fără să fie asumat un calendar concret. Demersurile de finalizare a MCV, încurajate de liderii europeni, nu sunt însoțite de propuneri de măsuri concrete pentru îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, discutate în cadrul întâlnirilor cu oficialii europeni.
La mai bine de doi ani de la exercitarea Președinției Consiulului UE pentru o perioadă de șase luni, promisiunile făcute la Summit-ul de la Sibiu de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au rămas deoacamdată stadiul de promisiuni, fără să fie înregistrate progrese semnificative în această direcție.