Kelemen Hunor critică Guvernul Ludovic Orban: „Suntem cumva în întuneric, știm doar ce spune președintele“
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, critică Guvernul Ludovic Orban. Kelemen Hunor s-a declarat nemulțumit de lipsa de transparență a autorităților în privința epidemiei de coronavirus.
„Noi nu știm ce recomandări există din partea specialiștilor către Guvern, către premier, către președinte. Nu există transparență, nu știm care sunt previziunile specialiștilor pentru lunile care urmează, știm doar ce spune președintele la conferințele de presă, dar ar fi bine să existe mai multă transparență din partea Guvernului, din partea acelui Comitet de Urgență, unde sunt și mulți specialiști, ca să știm exact care sunt recomandările, care sunt propunerile, care sunt sugestiile, altfel suntem cumva în întuneric”, a declarat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor: „Eu nu aș fi de acord cu o carantină totală“
Președintele UDMR consideră că s-ar impune „restricții și reguli foarte severe” pe fondul Covid-19, dar nu și o carantină totală în România.
„Eu nu aș fi de acord cu o carantină totală, așa cum am avut la începutul anului, în martie-aprilie, dar cu restricții și cu reguli foarte severe, da. Cu un lockdown nu aș fi de acord, pentru că economia și așa stă destul de prost în România, sunt zone care nu pot fi închise și nu trebuie închise și circulația nu poate fi restricționată în totalitate, dar anumite restricții în continuare trebuie luate în calcul”, a spus Kelemen Hunor.
Nelu Tătaru: „Nu se impune carantinare la nivel național“
Și ministrul Sănătății a precizat că urmează 3-4 săptămâni „grele” pentru România, în care se încearcă atingerea unui platou al infectărilor cu noul coronavirus. În acest context, oficialul a spus că, la nevoie, vor fi integrate și spitalele private în circuitul de tratare a pacienților COVID-19.
„Avem 3-4 săptămâni grele, încercăm să limităm numărul infecțiilor și să ajungem la un platou. Vedem lockdown-uri în Europa. În măsura în care vom avea un necesar de paturi, vor intra și spitalele private. Suntem pe un câmp de luptă. Noi gestionăm partea de spital. În prespital se face transmiterea. Suntem de 8 luni pe acest front și suntem aceiași. Se vor mai lua restricții la nivel local. Nu se impune carantinare la nivel național”, a explicat Nelu Tătaru.
Alexandru Rafila consideră că în România nu se impune instaurarea carantinei generale
Medicul Alexandru Rafila este de părere că în zona localurilor şi a celor de alimentaţie publica din Franţa, masca era opţională, iar o majoritate covârşitoare de francezi nu obişnuiau să o poarte: „utilizarea măștii era o glumă în zona localurilor, în zona de alimentație publică“. Alexandru Rafila susține că în România nu ar trebui adoptată carantinarea generală.
„Noi avem o situație ceva mai bună, la noi a fost o creștere permanentă, noi n-am avut acea scădere din timpul verii, dimpotrivă, toată vara am înregistrat o creștere a numărului de cazuri. S-a produs ceva care, din punctul meu de vedere putea fi făcut mai bine, sistemul de sănătate publică nu a fost în niciun fel ranforsat, focalizat pentru o eventuală reizbucnire a numărului de cazuri și, de asemenea, nu am pregătit din punct de vedere al capacității de testare o structură de pregătire a personalului și introducerea unui control extern de calitate care să facă credibile toate rezultatele din sistem”, a declarat Alexandru Rafila.