Karl Nehammer dorește să găzduiască negocierile între Ucraina și Rusia: „Austria va fi pregătită să sprijine o pace justă și durabilă”
Viena este pregătită să găzduiască discuții de pace între Ucraina și Rusia, a anunțat cancelarul austriac Karl Nehammer, conform The Kyiv Independent. Această ofertă a venit după ce președintele rus Vladimir Putin a afirmat că Rusia nu a refuzat niciodată negocierile, menționând că orice tratative de pace cu Ucraina ar trebui să se bazeze pe documentele de la Istanbul.
„Suntem gata să negociem cu ucrainenii? Nu am refuzat niciodată. Dacă Ucraina va dori negocieri, nu vom refuza,” a declarat Putin la Forumul Economic de la Vladivostok, conform AFP. El a subliniat că discuțiile ar trebui să pornească de la concluziile negocierilor din primăvara anului 2022, desfășurate la Istanbul.
Deși Ucraina și Rusia au avut atunci întâlniri de pace în Turcia, acestea nu au dus la un rezultat concret.
Nehammer a adăugat, pe rețeaua de socializare X, că Austria este pregătită să sprijine o pace justă și de durată, conform dreptului internațional, și să ofere locația pentru negocieri, având în vedere că Viena găzduiește sediul OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa).
„Luăm act de declarațiile președintelui rus cu privire la deschiderea acestuia pentru discuții de pace cu Ucraina. Orice negocieri trebuie să aibă loc fără precondiții și la nivel de contact direct. Austria va fi pregătită să sprijine o pace justă și durabilă bazată pe dreptul internațional și să servească drept loc pentru negocieri în calitate de sediu al OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, n.r.)”, a scris Nehammer, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.
În iunie, Putin a condiționat negocierile de retragerea trupelor ucrainene din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, cerând, de asemenea, ca Ucraina să recunoască anexarea acestor teritorii și să renunțe la aderarea la NATO.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins aceste cerințe, calificându-le drept „o renaștere a nazismului”.
Karl Nehammer dorește să găzduiască negocierile de pace între Ucraina și Rusia
Kievul consideră că negocierile ar trebui să fie fundamentate pe planul de pace în zece puncte propus de Zelenski, care include retragerea trupelor ruse, restabilirea granițelor Ucrainei, și crearea unui tribunal pentru crimele de război. Alte puncte importante ale planului vizează prevenirea ecocidului, securitatea energetică și alimentară, și asigurarea siguranței nucleare.
Rusia a respins aceste propuneri, considerându-le o cerere de capitulare, și a cerut Ucrainei să accepte „realitățile de pe teren”, referindu-se la pierderea Crimeei și a altor teritorii ocupate de forțele ruse.
Zelenski a afirmat că Rusia ar trebui să participe la următorul summit de pace din noiembrie pentru a pune capăt războiului, deși Moscova nu a fost invitată la primul summit din Elveția și este reticentă în a participa.
Un presupus proiect de tratat de pace, discutat în 2022 la Istanbul, prevedea ca Ucraina să nu recunoască anexarea Crimeei de către Rusia, deși peninsula urma să rămână sub control rusesc. Tratatul includea și cerințe ca Ucraina să adopte o neutralitate geopolitică și să limiteze capacitățile militare, oferind un statut special provinciilor estice.
Cu toate acestea, proiectul de tratat nu a fost niciodată aprobat de ambele părți.