Kamala Harris l-a sfătuit pe Volodimir Zelenski să-și aleagă succesorul dacă este ucis sau capturat

de: Simona Ciobanu
12:40, 09 oct. 2024

Înainte ca Rusia să lanseze invazia la scară largă, vicepreședinta SUA, Kamala Harris, i-a sugerat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să pregătească un plan de succesiune în cazul în care ar fi ucis sau capturat. Detalii despre această discuție au fost prezentate pe 8 octombrie în fragmente din cartea „Război” a jurnalistului Bob Woodward.

Zelenski a fost o țintă majoră a tentativelor de asasinat organizate de ruși încă de la începutul invaziei din februarie 2022. Într-un interviu acordat pentru The Sun la sfârșitul lui noiembrie 2023, Zelenski a dezvăluit că a supraviețuit cel puțin cinci astfel de încercări de a-l elimina.

Sfatul Kamalei Harris pentru Volodimir Zelenski

Potrivit lui Woodward, Harris l-a sfătuit pe Zelenski că este esențial să „ia în considerare un plan de succesiune în caz că ar fi capturat, ucis sau incapabil să guverneze”, conform unui raport CNN. Această discuție a avut loc la Conferința de Securitate de la München, unde Harris l-a avertizat pe Zelenski că invazia rusă este iminentă — un avertisment pe care liderul ucrainean l-a tratat cu scepticism până la debutul invaziei pe 24 februarie 2022.

Harris s-a temut, conform lui Woodward, că acea întâlnire ar putea fi ultima în care oficialii americani îl vor vedea pe Zelenski în viață.

Pe măsură ce invazia a continuat, Harris a devenit o figură importantă în gestionarea relațiilor externe ale administrației Biden, având șase întâlniri separate cu Zelenski după începutul războiului. La summitul pentru pace din Elveția, desfășurat în iunie, Harris a reprezentat Statele Unite și a anunțat un sprijin suplimentar de peste 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. De asemenea, la Conferința de Securitate de la München, Harris a acuzat Rusia de comiterea unor crime împotriva umanității în războiul său împotriva Ucrainei, subliniind necesitatea ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru atrocitățile comise.

Conform Constituției Ucrainei, în cazul în care Zelenski nu ar mai fi putut să-și exercite funcția, președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk, ar fi preluat conducerea țării.

Zelenski mulțumește României pentru bateria Patriot, dar are noi cerințe

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit din nou României pentru furnizarea sistemului Patriot și, referindu-se la atacul care a lovit punctul de trecere de la Orlivka (Isaccea), a solicitat ca apărarea antiaeriană în zonele din vecinătatea țărilor NATO să fie realizată în comun. El a subliniat că aceste țări ar trebui să contribuie la interceptarea dronelor și rachetelor rusești, potrivit News.ro.

Zelenski a menționat că noaptea trecută armata rusă a atacat din nou Ucraina cu drone Shahed, lovind regiunea Odesa, în districtul Izmail, foarte aproape de granița cu România. Dronele au afectat infrastructura civilă, inclusiv un terminal de feribot, camioane și un depozit de cereale, vizând în mod special securitatea alimentară regională și globală.

„Mulţumesc fiecărei ţări care ne ajută cu adevărat cu apărarea aeriană. Mulţumesc în special României pentru Patriot”, a spus Zelenski în context. „Şi putem obţine o eficacitate şi mai mare – putem pune capăt cu totul terorii ruseşti prin doborârea dronelor Shahed, prin doborârea rachetelor, în cooperare. Ucraina le spune de mult timp tuturor vecinilor şi partenerilor săi cheie că trebuie să cooperăm, că trebuie să doborâm dronele şi rachete împreună, în special în zonele apropiate de ţările NATO”, a adăugat el insistând asupra ideii ca aliaţii din vecinătatea Ucrainei să le intercepteze acţionând de pe teritoriul propriu.