Prima pagină » National » Justiția din România: Cum a fost înlocuită judecătoarea din dosarul Coldea-Dumbravă și cine a preluat cazul
Justiția din România: Cum a fost înlocuită judecătoarea din dosarul Coldea-Dumbravă și cine a preluat cazul

Justiția din România: Cum a fost înlocuită judecătoarea din dosarul Coldea-Dumbravă și cine a preluat cazul

19 aug. 2024, 22:40,
în National

Judecătoarea Claudia Jderu de la Curtea de Apel București (CAB) a fost înlocuită în dosarul privind contestația generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, după ce, între termenele din 23 și 29 iulie, conducerea CAB a modificat regulile privind repartizarea judecătorilor în completuri pe perioada vacanței judecătorești, conform documentelor obținute de G4media.ro.

Astfel, la termenul din 29 iulie, dosarul a fost redistribuit unui alt complet, în care s-a aflat judecătoarea Mariana Constantinescu. Aceasta a observat că judecătoarea Jderu administrase deja probe și că, fiind încă activă, principiul continuității ar trebui respectat. Drept urmare, a cerut șefei Secției I Penale a CAB, judecătoarea Virginia Bărăscu, să decidă la cine rămâne dosarul.

În cele din urmă, șefa Secției I Penale a decis ca dosarul să fie preluat de un complet din care făcea parte judecătorul Andrei Buliga, promovat anul trecut de la Tribunalul Giurgiu la CAB. Judecătorul Buliga, care anterior fusese procuror DNA, a fost implicat în câteva cazuri notabile, inclusiv achitarea medicului Mircea Beuran la Tribunalul Giurgiu. După ce a ajuns la CAB, Buliga a făcut parte din completuri alături de judecătoarele Sabina Adomniței și Adriana Pencea, ambele cunoscute ca fiind apropiate de fosta șefă a CAB, Lia Savonea.

Documentele relevă că, la 5 iunie 2024, șefa CAB, judecătoarea Liana Arsenie, a emis o decizie prin care se stipulează că dosarele amânate în mod excepțional ar trebui soluționate de același judecător, pentru a respecta principiul continuității. Cu toate acestea, pe 26 iulie 2024, o nouă decizie a modificat regulile pentru vacanța judecătorească, determinând astfel ca dosarul generalilor să fie transferat la completul C-16 DL, condus de judecătoarea Mariana Constantinescu. În final, după ce a analizat situația, judecătoarea Constantinescu a sesizat șefa Secției I Penale pentru a decide judecătorul competent.

Pe 6 august 2024, dosarul generalilor a fost repartizat completului C5 DL, condus de judecătorul Andrei Buliga, care a respins contestația generalilor împotriva măsurii controlului judiciar.

Andrei Buliga a început cariera de procuror în 2015 și a fost delegat la DNA central în 2018. Ulterior, a devenit judecător, ajungând în 2022 la Tribunalul Giurgiu, unde a decis achitarea medicului Mircea Beuran. În 2023, a fost promovat la Curtea de Apel București, unde a înlocuit-o pe judecătoarea Lia Savonea în completul său, alăturându-se ulterior judecătoarelor Sabina Adomniței și Adriana Pencea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024