Jurnalistul Răzvan Dumitrescu, întrebare în legătură cu vaccinul Pfizer: Dacă apar reacţii adverse, cine plătește? – VIDEO
Jurnalistul Răzvan Dumitrescu are o reacţie în legătura cu vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de cei de la Pfizer. Acesta apare într-o filmare în care citeşte din prospectul celor care au dezvoltat vaccinul.
Răzvan Dumitrescu se întreabă, la sfârşitul clipului video, despre apariţia unor reacţii adverse grave şi dacă vor apărea, ce va face statul român, cine va plăti pentru acest lucru
Vaccinul Pfizer a primit aprobarea de urgentă în SUA
Răzvan Dumitrescu explică faptul că vaccinul a primit o aprobare de urgentă pentru folosinţa în SUA. Acest tip de aprobare nu este identic cu o aprobare obişnuită. Din aceste perspective şi prospectul vaccinului Pfizer publicat și în limba română face referire la faptul că vaccinul poate crea mici şanse asupra unor reacţii adverse care nu se regăsesc în prospect. Totuşi, cunoscutul jurnalist întreabă retoric ce se întâmplă dacă, din păcate, vaccinul ar putea avea reacţii adverse grave în România, cine va plăti?
Bună seara! Am în față documentul eliberat de Pfizer numit fișă informativă pentru destinatari şi îngrijitori. Acest document se referă la piața din SUA. Pentru Europa sunt mai puţine informaţii. Este foarte important să îl citim. Vaccinul nu a fost aprobat de FDA. Există o aprobare în regim de urgenţă. În prospect se spune ce înseamnă în aprobarea în regim de urgentă. Produsul nu a fost supus aceluiaşi tip de aprobare. De asemenea se vorbeşte despre avantajele vaccinului. S-a demonstrat că vaccinul previne COVID-19 după două doze administrate. În prezent, durata de protecţie este necunoscută. În continuare se înşiră reacţiile adverse. Este posibil ca acestea să nu fie toate efectele secundare ale vaccinului, pot apărea reacţii adverse şi grave. Vaccinul este încă în studiul clinic. Având în vedere aceste lucruri, cine răspunde în situaţia apariţiei unor reacţii adverse grave în România? a conchis Răzvan Dumitrescu.
Alexandru Rafila a menţionat ca imunitatea împotriva COVID-19 ar putea dura 1 an
Conform ultimelor declaraţii făcute de medicul Alexandru Rafila, vaccinul Pfizer ar putea crea o imunitate ce durează 1 an de zile. Desigur, aceasta este doar o presupunere neexistând momentan un studiu concret referitor la acest aspect.
„Nu știm încă pentru cât timp vom fi imuni dar studiile au arătat că nivelul de anticorpi după vaccinare este menținut înalt și constant. Probabil că cel mai puțin, vom fi imuni în jur de un an de zile. Dar e posibil că acest interval, pe măsură ce acumulăm experiență, să fie mai mare”, a spus Rafila. „La vaccinul HPV a fost aceeași discuție și imunitatea durează 10 ani. Să dea Dumnezeu să fie la fel și la coronavirus”, a adăugat acesta.
În altă ordine de idei, până la această oră în România s-au vaccinat peste 13.000 de persoane. Din totalul de oameni vaccinaţi, doar 37 de persoane au avut reacţii adverse. Vorbim despre reacţii minore cum ar fi dureri sau disconfort în zona în care s-a făcut vaccinul sau stări de febră etc.