Jurnalistul Iosefina Pascal la BZI LIVE: „Cei care s-au ocupat de privatizarea Petrom au ajuns să conducă OMV. Băi, ce coincidenţă!”
Jurnalistul Iosefina Pascal a abordat în cea mai nouă ediție BZI LIVE subiectul privatizării Petrom și cum OMV a dat carburanții noștri altor state. Un contract plin de contradicții juridice, un contract redactat în așa fel încât reprezentanții statului ar putea acționa în folosul României, dacă, și aici se află cheia, dacă le-ar păsa de bunăstarea cetățenilor săi.
Dar din păcate, trăim într-o țară unde fiecare e ghidat de propriile interese, iar clasa politică nu dă semne de naționalism sau unitate, că tot este cuvântul săptămânii folosit de cei din coaliție.
Iosefina Pascal la BZI LIVE
Jurnalistul Iosefina Pascal a explicat la BZI LIVE ce se întâmplă cu privatizarea OMV. Practic, dacă statul și-ar fi dat interesul și i-ar fi păsat cât de cât de integritatea sa, lucrurile ar fi stat altfel. Dar scopurile unora de a-și urmări propriul beneficiu, a condus România la șir întreg de eșecuri și un declin al economiei care nu își va reveni prea curând.
Iosefina Pascal explică așadar cum s-a făcut această privatizare a Petrom și cum unii oameni ce au ajutat la realizarea contractului au acum niște funcții sus-puse.
„Legat de privatizare, există o contradicţie în interiorul contractului, care a fost acceptată de statul român. Ei au vrut să pună mâna cu orice preţ pe Alpechim şi pe Doljchim, ca să le radă de pe faţa pământului, ceea ce au şi făcut. Ca să poată să aibă această scuză, ei ce au zis? Noi vrem să luăm Petrom, cu toate activele sale până la altele companii sau fabrici, cu tot ce are el şi e interconectat, că totul să funcţioneze ca un tot unitar.
Asta a fost scuză, motivul legat invocat de ei ca să pună mâna pe acele două entităţi. După ce au făcut asta, în acelaşi contract, mai jos, la 50-60 de pagini, la obligaţiile cumpărătorului, adică OMV, au zis că minim 5 ani nu au voie să vândă activele. Şi ce au făcut? Fiind o contradicţie juridică, deci, pe de o parte au zis că invocăm asta ca să luăm Alpechim, respectiv Doljchim, pe de cealaltă parte, au invocat obligaţiile cumpărătorului pentru a putea să le radă de pe faţa pământului. Ceea ce au şi făcut la fix 5 ani după semnarea contractului de privatizare!
În momentul respectiv, statul, dacă dorea acest lucru, putea anula contractul. Dar o pot face şi acum. Pentru că nu ai cum într-un contract comercial să ai un nonsens juridic. Adică poți să o ai, dar obligaţia ăluia e să o rectifice. Dar dacă ai acceptat-o, e mai complicat. Pentru că instanţa vine şi zice că da, e nasol contractul, e în defavoarea românilor, dar voi aţi semnat şi nu v-a pus nimeni pistolul la tâmplă.
Şi această idee pe care încearcă unii să o crediteze, că au fost şantajaţi, obligaţi, dom’le, ăştia sunt factori subiectivi. Nu există aşa ceva, mă, băiatule! Când au luat spaga, i-a şantajat cineva? Adică pe bune acum, hai să fim oneşti… Că dacă erau şantajaţi nu se mai vorbea de spăgile date, de sutele de milioane de euro… de beneficiile pe care le-au avut oamenii care au fost părtaşi la ceea ce a însemnat privatizarea Petrom. Oamenii de ambele părţi.
Cei care s-au ocupat de auditul care a stat la baza privatizării Petrom, un audit în esenţă fals, fix la un an de zile după privatizare, ei au ajuns la OMV şi au ajuns să conducă OMV! Băi, ce coincidenţă!
Deci încă un motiv pentru care statul român poate invocă o sumedie de probleme punctuale! Nu mai zic de lucrurile pe care le-au făcut post privatizare… Când au plătit redevenţele sau au încălcat acordurile petroliere…”, a declarat Iosefina Pascal.