Jurnalista rusă care a protestat în direct la TV a fost angajată de un ziar din Germania
Jurnalista rusă carea protestat în direct la TV și care a fost inițial arestată a primit o ofertă de angajare din partea unui ziar din Germania. Aceasta a decis să rămână în Rusia în pofida faptului că încă este anchetată penal și poate risca și închisoare cu executare.
Femeia a intrat în direct la un post de televiziune din Rusia cu o pancartă pe care îi îndemna pe oficială să pună stop războiului din Ucraina. Decizia femeii a fost văzută ca o insultă și că ceva ilegal în contextul în care în Rusia s-a schimat legislația.
Jurnalista rusă care a protestat în direct la TV, ofertă de angajare la un ziar din Germania
Un jurnalist care a organizat un protest împotriva războiului în timpul celui mai urmărit program de știri din Rusia a fost angajat de ziarul german Die Welt. Marina Ovsyannikova a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce a fugit pe platoul Vremya de la Channel One ținând o pancartă pe care scria: „Fără război, opriți războiul, nu credeți propaganda, vă mint aici”.
Ea a fost reținută pentru 14 ore și, în cele din urmă, a amendat 30.000 de ruble (214 GBP; 280 USD). Dar, în ciuda riscului potențial de urmărire penală, redactorul în vârstă de 43 de ani a decis să rămână în Rusia, unde va fi acum corespondent independent pentru Die Welt „reportaj din Ucraina și Rusia, printre altele”.
Într-o declarație, Ovsyannikova a spus că și-a asumat noul rol, deoarece ziarul „reprezintă ceea ce este apărat atât de vehement de oamenii curajoși de pe teren în Ucraina în acest moment: pentru libertate”.
Legea din Rusia condamnă libertatea de exprimare
În contextul războiului din Ucraina, Rusia a dat o nouă lege care oferă pedepse uriașe celor care distribuie ”materiale false” despre subiectul menţionat mai sus. Facem referire la faptul că oficialii de la Moscova susţin că nu au intrat în război cu Ucraina și intervenția în țara vecină este numită ”operațiune militară specială”. Așadar, revenind la decizia Dumei de Stat din Rusia, aceștia au stabilit că persoanele care dezinformează riscă până la 15 ani de închisoare.
În noul act normativ se prevăd pedepse ce pot ajunge până la trei ani de închisoare, mergând până la cinci ani dacă este vorba de o activitate de grup, de „abuz de poziţie oficială”, de „crearea artificială de dovezi” sau dacă acţiunea este „motivată de ură sau de ostilitate politică, ideologică, rasială, naţională sau religioasă”.
Pedeapsa prevăzută urcă până la 15 ani, dacă „informaţiile mincinoase” au dus la „consecinţe grave”. Proiectul de lege, lipseşte să fie semnat de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a intra în vigoare. Acesta include de asemenea sancţiuni ce ajung până la cinci ani de închisoare pentru „acţiuni publice menite să discrediteze exercitarea puterilor lor de către organele statului rus în afara teritoriului”.