Jumătate din companiile din top 10 profit în 2023 sunt din energie!

de: cristian.george
08:58, 20 aug. 2024

Prețurile enorme de pe piața din energie a dus la profituri record pentru firmele de profil. Vorbim că jumătate din top 10 companii din România după profit sunt din energie.

Vă aducem aminte faptul că prețul la energie a luat-o razna ajungând pe piața de echilibrare la suma de 16.000 de lei MWh. Avem prețuri de 100 de ori mai mult decât în Spania și de 23 de ori mai mult decât în Polonia.

Jumătate din companiile din top 10 profit în 2023 sunt din energie

În 2023, companiile din sectorul energetic au dominat clasamentul celor mai profitabile 100 de firme, cu profituri de ordinul miliardelor de lei, conform unei analize realizate de jurnaliștii de la Ziarul Financiar pe baza datelor de pe platforma Brige to Information. Cu toate acestea, câteva companii din retail au reușit să se claseze și ele în top.

Acest clasament a inclus doar companiile care și-au depus bilanțurile financiare pentru 2023 până la 1 august.

Pe prima poziție se află Hidroelectrica, care a raportat un profit net de 6,3 miliarde lei în 2023, la venituri de 12 miliarde lei. Aceasta și-a crescut profitul comparativ cu anul precedent, când a înregistrat 4,3 miliarde lei. Următoarele trei locuri sunt ocupate tot de companii din sectorul energetic: OMV Petrom, cu un profit de aproape 4 miliarde lei, Romgaz, cu 2,6 miliarde lei, și Nuclearelectrica, care a încheiat anul cu un profit de 2,5 miliarde lei.

În primele zece locuri din clasament se regăsesc și două companii din retail, una specializată în bricolaj și cealaltă în produse alimentare. Deși marjele de profit în acest sector sunt în general mai reduse, firmele mari au reușit să se numere printre cele mai profitabile din România. Dedeman, cea mai mare companie antreprenorială din țară, deținută de frații Pavăl, a raportat un profit net de 1,5 miliarde lei, cu o cifră de afaceri de 11 miliarde lei, rezultând o marjă de profit de 13%.

Profitul net total al companiilor din acest clasament s-a ridicat la 45 miliarde lei. În acest top nu sunt incluse băncile sau companiile de investiții financiare.

Piața de energie din România, cea mai scumpă din UE în trimestrul

Piața spot de energie din România, care acoperă aproximativ 40% din consumul intern, a înregistrat cele mai ridicate prețuri din UE începând cu al treilea trimestru din 2024, conform unei analize realizate de Profit.ro. Prețul mediu al energiei tranzacționate pe platforma OPCOM a ajuns la 135,75 euro/MWh, fiind de aproape trei ori mai mare decât cel din Franța, unde media a fost de 48,9 euro/MWh.

Pentru moment, consumatorii finali nu resimt aceste creșteri de preț datorită plafoanelor existente, valabile până în primăvara anului viitor. Cu toate acestea, majorările de pe piața spot generează efecte secundare și pe alte piețe, precum cea de echilibrare, unde prețul unui MWh a atins și 16.000 lei. În plus, statul decontează furnizorilor doar până la 5% din costurile energiei achiziționate din piețele angro, lăsându-i să suporte majoritatea acestor cheltuieli.

Dacă plafonarea prețurilor va fi eliminată, costurile integrale, atât cele de pe piața spot, cât și cele de echilibrare, vor fi reflectate în facturile consumatorilor casnici și ale firmelor. Grecia ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai scumpe piețe spot, cu un preț mediu de 130,7 euro/MWh, deși în mod tradițional, țara era lider la prețurile spot pe timpul verii. Așadar, având cea mai scumpă piață de energie nu e nicio surpriză că în top 10 firme după profit din România jumătate sunt din această industrie.