Județul Iași, în plin proces de dezvoltare digitală! Acesta va deveni un centru de excelență în tehnologie. Proiectul de hotărâre este pe masa consilierilor județeni
Județul Iași este în plin proces de dezvoltare digitală. Plenul CJ se va reuni pentru a supune votului și aproba proiectul de hotărâre
Plenul Consiliului Județean se va reuni joi, 23 noiembrie 2023, pentru a supune votului peste 15 proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără și cel cu privire la Strategia de Transformare Digitală a județului Iași. Prin investiții în infrastructura digitală, educație și inovare, județul îşi propune să devină un centru de excelență în tehnologie, oferind servicii publice moderne, sprijinind dezvoltarea economică şi stimulând inovația.
Județul Iași intră în proces de dezvoltare digitală
Potrivit informațiilor publicate în cadrul proiectului de hotărâre ce va fi supus votului și aprobat la finalul acestei săptămâni de consilierii județeni, Iașul va intra într-un proces de transformare digitală.
„Tranziția digitală este un element cheie pentru prosperitatea și reziliența viitoare a Europei. Transformarea digitală va avea un efect regenerator asupra societății în ansamblul ei, contribuind la dezvoltarea abilităților digitale, incluziune sporită și creșterea calității vieții.
Acțiunile de digitalizare vizează trei mari domenii: actul de guvernare locală (digitalizare menită să crească transparența, participarea și democratizarea), servicii publice (digitalizarea urmăreşte eficientizarea la nivel de resurse, creşterea calităţii şi accesului, creşterea calităţii din perspectiva cetăţeanului), cetățeni (digitalizarea vizează o transformare care să aducă cetăţenii mai aproape de viața şi managementul comunităţii şi să îi facă participanţi activi — educaţie, creşterea încrederii şi securitate crescută).
În cadrul proiectului Simplificarea procedurilor administrative la nivelul Consiliului Judetean Iasi, cod 154816, finanţat prin POCA/972/2/1 (CP16/2021 pentru regiunile mai puţin dezvoltate), Obiectivul Specific 2.1: Introducerea de sisteme şi standarde comune în administraţia publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanţă cu SCAP, Consiliul Judeţean Iaşi şi-a propus elaborarea „Strategiei de Transformare Digitală a Judeţului Iaşi”, se arată în documentele din cadrul proiectului de hotărâre publicat.
Strategia de digitalizare vizează asigurarea progresului economic
Strategia de transformare digitală reprezintă un instrument participativ ce are drept scop asigurarea progresului economic, echitabil pe plan social, protejând, în acelaşi timp, resursele şi mediul pentru generaţiile viitoare.
„Este un demers pe termen lung ce reprezintă viziunea viitorului comunităţii, viziune împărtăşită la nivel local şi transpusa în obiective complementare şi interdependente şi planuri de acţiune concrete. Prin implementarea strategiei se va crea cadrul necesar pentru realizarea unor investiţii de interes local/judeţean, în concordanţă cu strategia de la nivel naţional, prin creşterea eficienţei şi reducerea costurilor din sectorul public judeţean prin modernizarea administraţiei creând premisele dezvoltării unor sisteme pentru eGuvernare, Interoperabilitate, securitate Cibernetică, Open Data, etc.
Judeţului Iaşi în procesul de transformare digitală doreşte crearea un mediu în care fiecare locuitor să beneficieze de oportunităţile şi avantajele aduse de tehnologia Obiectivul general este de a dezvolta un ecosistem digital integrat care să aducă prosperitate, bunăstare şi sustenabilitate în judej. Prin investiții în infrastructura digitală, educaţie şi inovare, judejul îşi propune să devină un centru de excelență în tehnologie, oferind servicii publice moderne, sprijinind dezvoltarea economică şi stimulând inovaţia.
În cadrul Strategiei de Transformare Digitală a Judeţului Iaşi sunt stabilite următoarele priorităţi: Dezvoltarea capacității administrative a judejului Iaşi prin: – Digitalizarea serviciilor publice – Dezvoltarea infrastructurii digitale pe raza judeţului Iaşi – Inovare tehnologică în domeniile principale de activitate / competenţă instituţională, dezvoltarea capitalului uman din judejul Iaşi prin: -Alfabetizare digitală – Dezvoltarea competenţelor digitale – Inovare tehnologică în domeniile principale de activitate / competenţă instituţională, dezvoltarea unităţilor medicale şi a serviciilor de sănătate şi telemedicină prin: dotarea unităţilor medicale cu echipamente IT şi software prin dezvoltarea serviciilor de sănătate şi telemedicină”, se mai arată în documentele publicate de Consiliul Județean Iași.
Consilierii vor aproba, în ședința ordinară de joi, 23 noiembrie, proiectul de hotărâre. Județul Iași va intra în plin proces de dezvoltare digitală.