Judecătorii ieşeni au menţinut pedepsele pentru membrii grupării care obligau copii cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani să fure în Iaşi şi în Paris
Judecătorii ieşeni au menţinut pedepsele pentru membrii grupării care obligau copii cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani să fure în Iaşi şi în Paris.
Prin intermediul unei sentințe a Tribunalului Iași, au fost condamnați 9 inculpați care au fost trimiși în judecată și au primit pedepse cu închisoarea în regim de executare, cuprinse între 4 ani și 9 ani și 10 luni.
„Prin aceeași hotărâre, s-a dispus obligarea inculpaților la plata către părțile civile a unor despăgubiri civile cu titlu de daune morale în cuantum de 30.000 lei, confiscarea sumei de 17.398 de euro și obligarea la plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 82.700 lei.
Hotărârea instanței de judecată a rămas definitivă prin decizia penală nr. 500/2022 din data de 23.06.2022 a Curții de Apel Iași.
În cauză, procurorii au reținut că, începând cu anul 2015, pe raza municipiului Iaşi, a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe linia traficului de minori constând în exploatarea unor persoane vătămate minore, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, care erau determinate să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de către membrii grupului”.
Minorii erau obligați să se deplaseze pe raza municipiului Iaşi, în mijloacele de transport în comun, staţiile R.A.T.P sau în incinta marilor complexe comerciale și să fure din buzunare sau genți, telefoane și bani.
„Membrii grupului și-au determinat propriii copii minori, uneori prin violenţă, ca, zilnic, să se deplaseze pe raza municipiului Iaşi, cu predilecţie în mijloacele de transport în comun, staţiile R.A.T.P. şi în incinta marilor complexe comerciale unde, în grup, comiteau furturi din buzunare sau din genţi, constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani.
De asemenea, s-a reținut faptul că, o parte dintre persoanele vătămate minore au fost transportate în Franța, Paris, unde au determinate să comită fapte de furt, fiind vizați turiştii aflaţi în locurile aglomerate din centrul oraşului. Bunurile sustrase și sumele de bani au fost expediate din Franţa în România prin intermediul coletelor, unor terțe persoane sau prin sistemul de transfer monetar internaţional.
Pentru documentarea activității desfășurate de grupul infracțional organizat pe teritoriul Franței, a fost constituită o echipă comună de anchetă cu autorităţile judiciare din Franţa”.